Home Dania i dodatkiDomowe chleby Chleb pszenno-orkiszowy na suchym zakwasie

Chleb pszenno-orkiszowy na suchym zakwasie

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Suchy zakwas żytni, to dobra alternatywa dla osób, które nie pieką chleba regularnie, a cenią chlebki na zakwasie. Suchy zakwas dostałam ze sklepu Galeria Herbat i od tej pory, zostanie ze mną na stałe 🙂  Już mała ilość naturalnego zakwasu w proszku, wystarczy, żeby zakwasić 500 g mąki. Zakwas pachnie bardzo przyjemnie, trochę jak piwo pszeniczne i trochę jak chleb. Żeby skórka była bardziej chrupiąca, razem z chlebkiem, do piekarnika dałam dwie kostki lodu. Bardzo polecam 🙂

Składniki
Do miseczki przesiewam mąki, dodaję zakwas i sól. Wszystko dokładnie mieszam.
Drożdże rozprowadzam z wodą i razem z oliwą dodaję do suchych składników.
Ciasto wyrabiam około 5 minut, do czasu, kiedy masa będzie gładka i elastyczna.
Ciasto daję do naoliwionej miseczki, przykrywam lnianą ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na 60 minut
Po tym czasie, do ciasta dodaję 1/2 szkl. nasion słonecznika i ponownie krótko wyrabiam ( około 2 minuty ). Teraz ciasto daję do małej foremki, wysmarowanej oliwą i wysypanej słonecznikiem.
Foremkę, ponownie przykrywam i zostawiam w cieple na 30 minut.
Piekarnik nastawiam na 190 stopni.
Chlebek daję do piekarnika, na dno piekarnika daję dwie kostki lodu. Chlebek piekę około 50 minut, jest gotowy, kiedy boki odejdą od blaszki, a skórka mocno się przyrumieni. Gotowy chleb wyciągam z piekarnika, ostrożnie wyciągam z foremki i odstawiam do przestudzenia 🙂

Powiązane posty

16 komentarzy

Marta 19 stycznia 2017 - 18:08

Pyszny chlebek, a suszone drożdże – rewelacja! Muszę je wypróbować 🙂

Odpowiedź
Megly 19 stycznia 2017 - 18:34

Ale wspaniały! Domowy chlebek na zakwasie jest najlepszy. Ale bym zjadła. Koniecznie w towarzystwie masełka i szklanki mleka. Pozdrowionka! 🙂

Odpowiedź
Ladylaura. 19 stycznia 2017 - 19:18

Dziękuję Małgosiu,na pewno kupię ten zakwas,bo uwielbiam domowy chleb.Wspaniały bochenek.

Odpowiedź
napiecyku 19 stycznia 2017 - 19:19

Cieszę się, dla mnie to również wielkie odkrycie 🙂

Odpowiedź
Magdalena 19 stycznia 2017 - 19:45

praktyczny ten suchy zakwas 🙂 Muszę nad nim pomyśleć:)

Odpowiedź
Aga 20 stycznia 2017 - 08:34

fajny pomysł z tym zakwasem 🙂 a chlebek jak marzenie Ci wyszedł 🙂

Odpowiedź
Gotowanie to proste ! 20 stycznia 2017 - 19:58

Chlebek rewelacja 🙂 Mi niestety nie wyszedł chlebek z takich suszonych drożdży : /

Odpowiedź
napiecyku 20 stycznia 2017 - 22:28

A dodałaś drożdże ? Jeżeli nie, to należy mąkę najpierw zakwasić, tzn. dodać letnią wodę do mąki i suchego zakwasu, zamieszać i zostawić na 60 minut. Tylko wtedy jest szansa, że chleb wyrośnie 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 20 stycznia 2017 - 21:01

Domowy chleb zawsze najlepszy! Ostatnio niestety nie miałam czasu na pieczenie, ale mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda mi się to zmienic 🙂

Odpowiedź
Cukry Proste 21 stycznia 2017 - 15:52

Wygląda super!

Odpowiedź
Pieruńskie Maszkety 21 stycznia 2017 - 23:51

Przydatny taki suchy zakwas, zwłaszcza jak ktoś wypieka pieczywo tylko okazyjnie :] Aha i dzięki za patent z kostkami lodu 😉

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 22 stycznia 2017 - 16:49

wyrósł rewelacyjnie 🙂

Odpowiedź
Agnieszka - Polska Zupa 22 stycznia 2017 - 19:32

Suchego zakwasu jeszcze nie używałam, ale po Twoim chlebie widzę, że warto spróbować 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 22 stycznia 2017 - 23:41

Prosty sposób na pyszny chlebek 🙂

Odpowiedź
zjedz_mnie 23 stycznia 2017 - 11:32

Korzystałam z takiego zakwasu. Chleb wychodzi bardzo dobry. co zresztą widać u Ciebie, apetyczne kromeczki:)

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 25 stycznia 2017 - 18:33

Piękny chlebek, ciekawy ten zakwas nigdy takiego nie używałyśmy 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz