Home Dania i dodatki Zupa meksykańska z kurczakiem

Zupa meksykańska z kurczakiem

autor admin
Zupa meksykańska z kurczakiem
Print Friendly, PDF & Email

Pomysł na jednogarnkowe danie, w stylu meksykańskim. Zupa o pikantnym smaku, który łagodzi słodycz pomidorów i kukurydzy. Najlepiej ugotuj ją w większym garnku, na następny dzień, smakuje jeszcze lepiej…mniam 🙂

Składniki na zupę meksykańską

  • 2 małe piersi kurczaka
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 2 mniejsze bataty lub ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 małe marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1/2 awokado drobno pokrojone
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki / łyżeczka startego kminu / 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • łyżka masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku

Piersi kurczaka umyj, dodaj około 2 litry wody, gotuj na małym ogniu około 25 minut. Piersi wyciąg z wywaru i pokrój w paseczki. Ponownie dodaj do bulionu, razem z ziemniakami i marchewką.

Na patelni przesmaż cebulkę i czosnek, kiedy cebula się zarumieni, dodaj pomidory z puszki i kumin z ostrą papryką. Wszystko smaż kilka minut mieszając. Całość dodaj do bulionu.

Wszystko gotuj na małym ogniu, kolejne 20 minut. Na koniec dodaj fasolkę i kukurydzę z puszki, podgrzewaj wszytko chwilę. Dopraw do smaku.

Na talerzu posyp kolendrą i drobno pokrojonym awokado. Smacznego 🙂

Powiązane posty

4 komentarze

Magdalena Girsztowr 19 lutego 2020 - 19:59

idealna na te zimne i wietrzne dni 🙂

Odpowiedź
napiecyku 19 lutego 2020 - 20:37

To prawda. Pozdrawiam Madzia 🙂

Odpowiedź
Katarzyna 19 lutego 2020 - 21:17

Dużo pieprzu i będzie przepyszna 🙂

Odpowiedź
Iwona 19 lutego 2020 - 22:23

Zgadzam się, na tę porę roku idealna 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz