Home Kuchnie świataKuchnia arabska Puszysta chałka z cynamonem

Puszysta chałka z cynamonem

autor admin
Chałka z cynamonem
Print Friendly, PDF & Email

Bardzo dobra, aromatyczna i puchata chałka z cynamonem. W niektórych rejonach Polski, zachował się zwyczaj spożywania chałki w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Na wigilijnym stole, u rodziców mojego męża była podawana chałka, w towarzystwie płynnego miodu i orzechów włoskich.

Chałka, również w kuchni żydowskiej, ma swoje zasłużone miejsce. Być może nasza chałka, wywodzi się właśnie z kuchni żydowskiej. Wpisała się na stałe do naszego menu, podobnie jak karp po żydowsku, czy strudel.

U nas chałka świetnie się czuje, w wigilijnej potrawie o nazwie makiełka, przyrządzona z makiem i bakaliami …mniam 🙂

Wszystkim Czytelnikom Mojego Bloga, Życzę Radosnych i Magicznych Świąt Bożego Narodzenia !

Składniki na chałkę z cynamonem

  • 3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 1 szklanka mleka
  • torebka drożdży suszonych ( 7 g )
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 70 g. cukru pudru
  • 100 g masła ( roztopione i ostudzone )
  • 1/ 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cynamonu + łyżeczka kako

Do miseczki daj drożdże, letnie ( delikatnie podgrzane ) mleko i łyżeczkę cukru. Odstaw z ciepłe miejsce na 10 minut.

Do zaczynu, dodaj przesiane mąki z cukrem pudrem, rozmącone jajka, sól. Zacznij wyrabiać ciasto, ręcznie lub maszynowo.

Dodaj letnie, rozpuszczone masło. Nadal wyrabiaj. Jeżeli ciasto mocno się klei, dosyp trochę mąki. Wyrabiaj, około 10 minut. Gotowe ciasto, powinno być elastyczne i zwarte.

Podziel ciasto, na dwie równe części. Do jednej daj cynamon i kakao. Składniki wgniataj ciasto, do dokładnego połączenia. Ciasto jasne i ciemne, daj do oddzielnych miseczek, przykryj folią spożywczą i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie, ponownie krótko wyrabiaj ciasto. Każdy kawałek, podziel na dwie części. Każdą część, rozciągnij na długi wałek o długości około 40 cm. Otrzymasz dwa jasne i dwa ciemne wałki.

Z czterech części, zapleć warkocz na chałkę. Zobacz tutaj – klik. Gotową chałkę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Chałkę piecz około 30 minut, na drugim stopniu od dołu, do mocnego zrumienienia. Gotową odstaw do wystudzenia 🙂

Smacznego 🙂

 

 

 

 

Powiązane posty

6 komentarzy

Magdalena 22 grudnia 2019 - 16:45

jakie wspaniałości.!
Wesołych Świąt!

Odpowiedź
napiecyku 22 grudnia 2019 - 16:50

Dziękuję Madzia za wszystkie komentarze 🙂 Wesołych Świąt 🙂

Odpowiedź
Iwona 22 grudnia 2019 - 18:33

Cudowna chałeczka 🙂 Wesołych Świąt :*

Odpowiedź
napiecyku 22 grudnia 2019 - 18:48

Wesołych świąt Iwonka 🙂

Odpowiedź
Bozena 25 sierpnia 2022 - 14:45

Jest upalny sierpień – dziękuję za przepis! Maga!

Odpowiedź
Królowa Karo 28 grudnia 2019 - 12:00

U mnie chałki na Boże Narodzenie nie ma, ale często jemy ją na śniadanie, więc taką cynamonową ze szklanką mleka widzę na swoim śniadaniowym stole 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz