Home Dania i dodatki Cukinia faszerowana po meksykańsku

Cukinia faszerowana po meksykańsku

autor admin
Cukinia faszerowana po meksykańsku
Print Friendly, PDF & Email

Lubię wykorzystywać letnie warzywa, do różnego typu zapiekanek. Faszerowane warzywa tj. papryka, cukinia, kabaczki, pomidory, to jest to co lubimy najbardziej. Do faszerowania, możesz wykorzystać mięso z rosołu, porcje ryżu lub kaszy, przeróżne warzywa – możliwości jest bez liku 🙂

Moja obiadowa cukinia, ma zdecydowanie meksykański charakter, dzięki kukurydzy i bardziej wyrazistym przyprawom 🙂

Składniki na zapiekankę z cukinii

  • 3 małe cukinie
  • około 400 g mielonego udźca indyka
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 drobno pokrojone pomidory bez skórki
  • 5 grubszych plasterków ostrej papryczki ( drobno posiekane )
  • duża puszka kukurydzy
  • 1/2 szkl. startego sera ( u mnie mimolette )
  • spora szczypta pieprzu i łyżeczka tymianku
  • garść posiekanej kolendry, pietruszki lub oregano

Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj cebulę i czosnek. Smaż mieszając około minutę, dodaj mięso i ostrą papryczkę.

Całość ponownie smaż na małym ogniu, dodaj pomidory, następnie przykryj patelnię i duś do czasu, kiedy mięso zmięknie i zmieni kolor. W razie potrzeby, możesz dolać trochę wody.

Do mięsa dodaj osączoną kukurydzę i przyprawy. Całość pomieszaj, spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku.

Z cukinii wydrąż środek z pestkami. Każdą część, napełnij farszem i posyp startym serem.

Cukinie daj do żaroodpornej foremki, na dno foremki wylej szklankę wody. Zapiekaj około 20 minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem posyp pietruszką lub kolendrą. Smacznego 🙂

Powiązane posty

5 komentarzy

Magdalena 28 sierpnia 2019 - 12:31

pyszny farsz 🙂

Odpowiedź
Magda 28 sierpnia 2019 - 16:41

Bardzo fajne danie, pięknie wygląda i na pewno pysznie smakuje 🙂

Odpowiedź
napiecyku 28 sierpnia 2019 - 17:03

Można ją jeść również oczami 🙂

Odpowiedź
Iwona 28 sierpnia 2019 - 17:42

Przepysznie nadziana 😀

Odpowiedź
Pełnia Smaków 29 sierpnia 2019 - 23:16

Pyszny obiadek! 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz