Home Dania i dodatkiObiady Eskalopki z łopatki w sosie z ketchupu

Eskalopki z łopatki w sosie z ketchupu

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Z łopatki zawsze staram się wybierać tzw. kulkę, jest to kawałek mięsa w kształcie kulki, wykrojony z przedniej części łopatki. Jest to spora porcja, dużo smaczniejszego, delikatniejszego i zdecydowanie mniej tłustego mięsa.
Z takiego kawałka łopatki, można przygotować np. eskalopki, pieczeń lub kotlety mielone. Dzisiaj przygotowałam eskalopki w pysznym sosie z ketchupu, cebuli, musztardy i papryki. Mięso bardzo nam smakowało w towarzystwie kaszy jaglanej i surówki 🙂

Składniki / 7 osób
  • 1 kg kulki z łopatki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 100 g jogurtu lub śmietanki do sosów ( opcjonalnie )
  • sól i pieprz
  • masło klarowane i olej do smażenia
Mięso kroję na plasterki i delikatnie rozbijam. Większe kawałki kroję na pół. Mięso nacieram zmiażdżonym czosnkiem, posypuję solą i pieprzem. Odstawiam do lodówki na 2 godziny.
Na dużej patelni rozgrzewam masło z odrobiną oleju. Plasterki mięsa daję na rozgrzany tłuszcz i smażę z każdej strony na rumiano.
Do mięsa dodaję cebulkę, pokrojoną w plasterki, dolewam szklankę wody lub bulionu i wszystko duszę pod przykryciem około 40 minut. Kiedy mięso zmięknie, wyciągam je i odstawiam na talerzyk. Cebulka zostaje na patelni.
W filiżance mieszam ketchup z musztardą, papryką i ziołami. Zawartość filiżanki, przekładam na patelnię, na której dusiły się eskalopki. Wszystko krótko podgrzewam, cały czas mieszając. Następnie miksuję pastę z ketchupu i cebulkę. Jeżeli sosu jest mało, dolewam trochę wody lub wina.
Do powstałego sosu, dodaję eskalopki i wszystko razem podgrzewam. Sos można zabielić jogurtem lub śmietanką. Smacznego 🙂

Powiązane posty

15 komentarzy

Megly 23 stycznia 2017 - 16:40

Eskalopki! Mniam 🙂 Wspaniale się prezentuje to danie 🙂 Sos jest taki, jak lubię. Coś mi się wydaje, że taki obiadek musi smakować wyśmienicie. Baaa – jestem tego pewna!
Pozdrowionka cieplutkie 🙂

Odpowiedź
Gotowanie to proste ! 23 stycznia 2017 - 19:03

Wyglądają bardzo smacznie w tym sosiku 🙂

Odpowiedź
Marzena 23 stycznia 2017 - 19:05

Pyszne danie kochana 🙂

Odpowiedź
Magdalena 23 stycznia 2017 - 19:51

ale smakowity pomysł na obiad:)

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 23 stycznia 2017 - 21:05

Idealna propozycja na obiad! Chętnie bym takich eskalopków spróbowała 🙂
Zapraszam do siebie na bloga na konkurs 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 23 stycznia 2017 - 23:17

pyszna propozycja 🙂

Odpowiedź
Joanna Ł 24 stycznia 2017 - 17:00

Wspaniałe danie 🙂 pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 25 stycznia 2017 - 06:07

Ja tak robię karkówkę.

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 25 stycznia 2017 - 18:34

Bardzo apetycznie wygląda 🙂

Odpowiedź
Agnieszka - Polska Zupa 25 stycznia 2017 - 19:38

Ketchup ląduje dość często w moim garze, ale do sosu jeszcze nie dodawałam 🙂

Odpowiedź
Kasia | Pełny talerz 26 stycznia 2017 - 10:17

Apetyczne danie i ciekawy pomysł na sos 🙂

Odpowiedź
laNika 26 stycznia 2017 - 12:56

Wygląda bardzo smacznie 🙂 Pięknie się prezentują w tym sosie!

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 26 stycznia 2017 - 15:19

Towarzystwo kaszy jaglanej jak najbardziej mi odpowiada! 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 26 stycznia 2017 - 21:40

Wspaniały pomysł z dodatkiem kaszy jaglanej, a sos genialny. Pyszne danie 🙂

Odpowiedź
Marcepanowy Kącik 28 stycznia 2017 - 08:10

Śliczne i smaczne 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz