Z łopatki zawsze staram się wybierać tzw. kulkę, jest to kawałek mięsa w kształcie kulki, wykrojony z przedniej części łopatki. Jest to spora porcja, dużo smaczniejszego, delikatniejszego i zdecydowanie mniej tłustego mięsa.
Z takiego kawałka łopatki, można przygotować np. eskalopki, pieczeń lub kotlety mielone. Dzisiaj przygotowałam eskalopki w pysznym sosie z ketchupu, cebuli, musztardy i papryki. Mięso bardzo nam smakowało w towarzystwie kaszy jaglanej i surówki 🙂
Składniki / 7 osób
- 1 kg kulki z łopatki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 100 g jogurtu lub śmietanki do sosów ( opcjonalnie )
- sól i pieprz
- masło klarowane i olej do smażenia
15 komentarzy
Eskalopki! Mniam 🙂 Wspaniale się prezentuje to danie 🙂 Sos jest taki, jak lubię. Coś mi się wydaje, że taki obiadek musi smakować wyśmienicie. Baaa – jestem tego pewna!
Pozdrowionka cieplutkie 🙂
Wyglądają bardzo smacznie w tym sosiku 🙂
Pyszne danie kochana 🙂
ale smakowity pomysł na obiad:)
Idealna propozycja na obiad! Chętnie bym takich eskalopków spróbowała 🙂
Zapraszam do siebie na bloga na konkurs 🙂 Pozdrawiam
pyszna propozycja 🙂
Wspaniałe danie 🙂 pozdrawiam 🙂
Ja tak robię karkówkę.
Bardzo apetycznie wygląda 🙂
Ketchup ląduje dość często w moim garze, ale do sosu jeszcze nie dodawałam 🙂
Apetyczne danie i ciekawy pomysł na sos 🙂
Wygląda bardzo smacznie 🙂 Pięknie się prezentują w tym sosie!
Towarzystwo kaszy jaglanej jak najbardziej mi odpowiada! 🙂
Wspaniały pomysł z dodatkiem kaszy jaglanej, a sos genialny. Pyszne danie 🙂
Śliczne i smaczne 🙂