Chleb pszenno-orkiszowy na suchym zakwasie

Suchy zakwas żytni, to dobra alternatywa dla osób, które nie pieką chleba regularnie, a cenią chlebki na zakwasie. Suchy zakwas dostałam ze sklepu Galeria Herbat i od tej pory, zostanie ze mną na stałe 🙂  Już mała ilość naturalnego zakwasu w proszku, wystarczy, żeby zakwasić 500 g mąki. Zakwas pachnie bardzo przyjemnie, trochę jak piwo pszeniczne i trochę jak chleb. Żeby skórka była bardziej chrupiąca, razem z chlebkiem, do piekarnika dałam dwie kostki lodu. Bardzo polecam 🙂

Składniki
Do miseczki przesiewam mąki, dodaję zakwas i sól. Wszystko dokładnie mieszam.
Drożdże rozprowadzam z wodą i razem z oliwą dodaję do suchych składników.
Ciasto wyrabiam około 5 minut, do czasu, kiedy masa będzie gładka i elastyczna.
Ciasto daję do naoliwionej miseczki, przykrywam lnianą ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na 60 minut
Po tym czasie, do ciasta dodaję 1/2 szkl. nasion słonecznika i ponownie krótko wyrabiam ( około 2 minuty ). Teraz ciasto daję do małej foremki, wysmarowanej oliwą i wysypanej słonecznikiem.
Foremkę, ponownie przykrywam i zostawiam w cieple na 30 minut.
Piekarnik nastawiam na 190 stopni.
Chlebek daję do piekarnika, na dno piekarnika daję dwie kostki lodu. Chlebek piekę około 50 minut, jest gotowy, kiedy boki odejdą od blaszki, a skórka mocno się przyrumieni. Gotowy chleb wyciągam z piekarnika, ostrożnie wyciągam z foremki i odstawiam do przestudzenia 🙂

komentarzy 16

  1. Marta 19 stycznia 2017 at 18:08 Reply

    Pyszny chlebek, a suszone drożdże – rewelacja! Muszę je wypróbować 🙂

  2. Megly 19 stycznia 2017 at 18:34 Reply

    Ale wspaniały! Domowy chlebek na zakwasie jest najlepszy. Ale bym zjadła. Koniecznie w towarzystwie masełka i szklanki mleka. Pozdrowionka! 🙂

  3. Ladylaura. 19 stycznia 2017 at 19:18 Reply

    Dziękuję Małgosiu,na pewno kupię ten zakwas,bo uwielbiam domowy chleb.Wspaniały bochenek.

    • napiecyku 19 stycznia 2017 at 19:19 Reply

      Cieszę się, dla mnie to również wielkie odkrycie 🙂

  4. Magdalena 19 stycznia 2017 at 19:45 Reply

    praktyczny ten suchy zakwas 🙂 Muszę nad nim pomyśleć:)

  5. Aga 20 stycznia 2017 at 08:34 Reply

    fajny pomysł z tym zakwasem 🙂 a chlebek jak marzenie Ci wyszedł 🙂

  6. Gotowanie to proste ! 20 stycznia 2017 at 19:58 Reply

    Chlebek rewelacja 🙂 Mi niestety nie wyszedł chlebek z takich suszonych drożdży : /

    • napiecyku 20 stycznia 2017 at 22:28 Reply

      A dodałaś drożdże ? Jeżeli nie, to należy mąkę najpierw zakwasić, tzn. dodać letnią wodę do mąki i suchego zakwasu, zamieszać i zostawić na 60 minut. Tylko wtedy jest szansa, że chleb wyrośnie 🙂

  7. Agnieszka Wieczorek 20 stycznia 2017 at 21:01 Reply

    Domowy chleb zawsze najlepszy! Ostatnio niestety nie miałam czasu na pieczenie, ale mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda mi się to zmienic 🙂

  8. Cukry Proste 21 stycznia 2017 at 15:52 Reply

    Wygląda super!

  9. Pieruńskie Maszkety 21 stycznia 2017 at 23:51 Reply

    Przydatny taki suchy zakwas, zwłaszcza jak ktoś wypieka pieczywo tylko okazyjnie :] Aha i dzięki za patent z kostkami lodu 😉

  10. Ania - Fabryka Pomysłów 22 stycznia 2017 at 16:49 Reply

    wyrósł rewelacyjnie 🙂

  11. Agnieszka - Polska Zupa 22 stycznia 2017 at 19:32 Reply

    Suchego zakwasu jeszcze nie używałam, ale po Twoim chlebie widzę, że warto spróbować 🙂

  12. kulinarny blog samanthy 22 stycznia 2017 at 23:41 Reply

    Prosty sposób na pyszny chlebek 🙂

  13. zjedz_mnie 23 stycznia 2017 at 11:32 Reply

    Korzystałam z takiego zakwasu. Chleb wychodzi bardzo dobry. co zresztą widać u Ciebie, apetyczne kromeczki:)

  14. Angelika i Monika (Candy Pandas) 25 stycznia 2017 at 18:33 Reply

    Piękny chlebek, ciekawy ten zakwas nigdy takiego nie używałyśmy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *