Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Szarlotka jogurtowa z połówkami jabłek

Szarlotka jogurtowa z połówkami jabłek

by admin
Ciasto jogurtowe z połówkami jabłek
Print Friendly, PDF & Email

Kruche, bardzo łatwe ciasto z podstawowych składników, dla fanów pieczonych jabłek i cynamonu. Jedna porcja, to połówka jabłka, otulona cienką warstwą ciasta. Ciasto szczególnie smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych 🙂

Ciasto jogurtowe z połówkami jabłek

Składniki na kruche ciasto z połówkami jabłek / foremka 24 x 30 cm

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła pokrojonego na małe kawałki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 pełnych łyżek gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier z ziarenkami wanilii
  • 2 pełne łyżeczki cynamonu
  • 6 średniej wielkości twardych jabłek
  • 2 arkusze papieru do pieczenia

Jabłka obierz, przekrój na dwie połówki, ostrożnie wydrąż gniazda nasienne.

Do miski daj suche składniki ( oprócz cynamonu ), pomieszaj. Dodaj masło, wyrabiaj suche składniki z masłem, następnie dodaj jogurt. Jeżeli masa będzie bardzo klejąca, dodaj trochę mąki. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.

Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i daj do lodówki na około 20 minut.

Podziel ciasto na dwie części, większą i mniejszą.

Na dno foremki, daj arkusz papieru do pieczenia. Mniejszym kawałkiem ciasta, wylep dno foremki, nakłuj ciasto widelcem.

Na ciasto ułóż jabłka brzuszkami do góry, posyp cynamonem.

Na drugim arkuszu papieru do pieczenia, obrysuj podstawę blaszki. Rozwałkuj drugą połowę ciasta, na wielkość podstawy blaszki.

Szybkim ruchem, rozłóż ciasto na jabłkach i ostrożnie ściągnij papier.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, ciasto piecz około 40 minut, do mocnego zrumienienia.

Gotowe, wystudzone ciasto, podziel na porcje i posyp cukrem pudrem. Smacznego 

You may also like

2 komentarze

Ślinka cieknie 12 maja 2025 - 10:52

Ej, ta szarlotka jogurtowa z połówkami jabłek to totalny sztos. Myślałem, że trzeba być cukiernikiem z dyplomem z Paryża, a tu bach – kilka składników, trochę mieszania i cyk, wychodzi deser jak z najlepszych cukierni w Krakowie. Ciasto miękkie, jabłka soczyste, a całość pachnie jak jesień w sadzie. Robiłem z lekkim niedowierzaniem, a skończyło się na tym, że sąsiedzi stukali w ścianę, chyba z zazdrości. Polecam – i to nie tak „polecam, bo wypada”, tylko serio, róbcie to, bo ślinka cieknie zanim zdążycie wyjąć ciasto z piekarnika.

Reply
admin 14 maja 2025 - 20:48

Bardzo dziękuję za miły komentarz 😀

Reply

Leave a Comment