Home Dania i dodatki Zupa curry z cukinią

Zupa curry z cukinią

autor admin
Zupa curry z cukiną
Print Friendly, PDF & Email

Zupa dla fanów potraw z azjatyckim akcentem. Do zupy dodałam gotową pastę curry, można ją dostać w większych marketach, na półce z artykułami orientalnymi. Zwykle wybieram małą torebkę, powinna wystarczyć na dwie – trzy porcje. Smak mleka kokosowego, bardzo dobrze harmonizuje  z cytrusowo – ostro – dymnym smakiem pasty curry. Całości dopełnia makaron ryżowy i łatwo dostępne warzywa. Daj się skusić, na wyśmienitą i prostą zupę curry z cukinią 🙂

Zupa curry z cukiną

Zupa curry z cukinią

Składniki na zupę curry z cukinią

  • 1, 5 litra bulionu drobiowego
  • 1  marchewka
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia ( około 400 g )
  • 2 ziemniaki
  • 2 – 3 łyżeczki pasty curry
  • olej do smażenia
  • 150 g cienkiego makaronu ryżowego
  • 250 ml. mleczka kokosowego
  • 3 łyżki świeżo posiekanej pietruszki lub kolendry

Cukinię pokrój na grubsze półplasterki. Ziemniaki i cebulę, obierz i pokrój w małą kostkę. Marchewkę pokrój na plasterki.

Makaron przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu.

Na dnie garnka, rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj cebulę. Kiedy cebula lekko się przesmaży, dodaj pastę curry, całość chwilę smaż mieszając. Dodaj ziemniaki i marchewkę, nadal smaż mieszając około 1 minutę.

Dolej szklankę gorącego bulionu, całość gotuj około 15  minut. Dorzuć cukinię i resztę gorącego bulionu, nadaj gotuj na małym ogniu, około 5 minut.

Dodaj mleczko kokosowe, zamieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku. Podawaj z makaronem ryżowym, pietruszką lub kolendrą. Smacznego 🙂

Składniki na prostą domową pastę curry
  • 1 szalotka lub mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 małej łyżeczki ostrej papryczki
  • 2 cm.  starty kawałek imbiru
  • skórka starta z cytryny lub łyżeczka posiekanej trawy cytrynowej
  • 1 pełna łyżeczka kurkumy  w proszku
  • olej roślinny

Wszystkie składniki, należy rozetrzeć w moździerzu lub w rozdrabniaczu.

 

Powiązane posty

3 komentarze

Dorota z kobietytomy.pl 25 sierpnia 2021 - 12:56

O popatrz. Fajny orient na dziś 😉

Odpowiedź
dżemdżus 25 sierpnia 2021 - 14:44

Piękna, pyszna i taka słoneczna. U nas bogactwo cukinii, więc każdy sposób na jej zużycie jest dla nas idealny. :))

Odpowiedź
Królowa Karo 27 sierpnia 2021 - 21:21

Wygląda bardzo ciekawie i niebanalnie 🙂 Sezon cukiniowy w pełni, więc może się skuszę 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz