Sernik kokosowy

Print Friendly
W mojej lodówce od dłuższego czasu smętnie stoi duży kartonik, dobrej jakości mleczka kokosowego 😉 Postanowiłam dobrze go wykorzystać i z gęstej śmietanki zrobiłam sernik, z reszty mleczka powstał domowy jogurt. Kokosowy sernik smakuje wybornie, jest delikatny jak chmurka, bezowa pianka dodatkowo daje odczucie lekkości.  Sernik z dodatkiem kokosowej śmietanki nie rośnie tak efektownie jak zwykły sernik, jest bardziej stabilny. Ciasto przed podaniem warto wystudzić i na noc dać do lodówki do stężenia. Polecam bardzo dla rodziny i przyjaciół, ten kokosowy deser rozpływa się ustach i znika w oka mgnieniu 🙂

Składniki na spód
  • 150 g razowych herbatników
  •  30 g masła
Składniki na sernik
  • 500 g zmielonego sera na serniki ( można kupić w foliowych jelitach )
  • 350 g gęstej śmietanki kokosowej ( łyżką wybrałam gęstą śmietankę z kartonika )
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
  • 1/2 szkl. cukru + 2 łyżki ( proponuję dodać 1/2 szklanki, po połączeniu składników ewentualnie       dosłodzić )
  • 2 jajka + 2 żółtka
  •  3 łyżki likieru kokosowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego
Składniki na piankę
  • 2 białka
  • 2 – 3 łyżki cukru
Herbatniki drobno kruszę w pojemniku do rozdrabniania, dodaję stopione masło, całość dokładnie mieszam. Powstanie masa o konsystencji piasku.
Dno tortownicy o średnicy 25 cm. wykładam papierem do pieczenia. Na dno wysypuję pokruszone herbatniki i delikatnie ubijam.
Wszystkie składniki na sernik daję do wysokiej miseczki i miksuję na gładki krem.
Sernikową masę wylewam na ciasteczkowy spód.
Sernik daję do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekę około 20 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 170 stopni i piekę kolejne 30 minut.
Białka z cukrem ubijam na sztywną i gęstą pianę. Sernik ostrożnie wysuwam z piekarnika, na wierzch równomiernie wykładam ubitą pianę. Widelcem lub specjalną łopatką można zrobić dekoracyjne wzorki.
Sernik z pianą ponownie piekę w temp. 170 stopni kolejne 15 minut, do czasu kiedy pianka się przyrumieni.
Gotowy sernik zostawiam do przestudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przestudzony daję do stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków 🙂

 

 

komentarzy 13

  1. Amanda Butik z Przepisami 26 października 2017 at 19:17 Reply

    Sernik to moje ulubione ciasto, z kokosowymi dodatkami ….. mmmm 🙂 Nie dziwię się, że szybko znikał … 🙂

  2. Kulinarne Wyskoki 26 października 2017 at 20:03 Reply

    Sernik idealny 🙂 Masa jest niezwykle kremowa i pianka też całkiem pokaźna, a to sztuka 😉

  3. Agnieszka Wieczorek 26 października 2017 at 20:08 Reply

    Dla mnie to połączenie idealne. Kokos + sernik <3 Nie trzeba by było mnie namawiać na kawałek takiego ciacha 🙂

  4. Magdalena 26 października 2017 at 20:26 Reply

    musi smakować wyśmienicie 🙂

  5. Joanna Ł 26 października 2017 at 20:45 Reply

    Pyszny serniczek Małgosiu 🙂

  6. Ania 27 października 2017 at 07:24 Reply

    Serniki to moja wielka miłość. Uwielbiam 🙂
    Proszę o kawałeczek 🙂

  7. Sosna 27 października 2017 at 15:31 Reply

    Wygląda cudownie 😀

  8. Angelika i Monika (Candy Pandas) 27 października 2017 at 19:52 Reply

    Sernik i to kokosowy ^^ Nic lepszego nie mogłoby nas teraz spotkać xD

  9. Ania-Fabryka Pomysłów 28 października 2017 at 20:16 Reply

    mam słabość do wszystkiego co kokosowe 🙂

  10. Gotowanie...to proste ! 28 października 2017 at 21:26 Reply

    Mm…już czuje jak on pachnie 😀 Pychotka 🙂

  11. Królowa Karo 29 października 2017 at 11:05 Reply

    Jak on cudownie wygląda! Z tą chmurką na górze! 🙂

  12. Megly 29 października 2017 at 21:22 Reply

    Sernik! Ach, po prostu rewelacja!
    Wydaje mi się, że naprawdę warto by go przetestować 🙂
    Przepis super, więc biorę w ciemno 😀
    Pozdrawiam 🙂

  13. Łukasz 3 listopada 2017 at 22:57 Reply

    Uwielbiam tę chmurkę na serniku! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *