Home Dania i dodatkiNapoje Syrop miodowo – imbirowy

Syrop miodowo – imbirowy

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
W jesiennej diecie warto uwzględnić imbir, miód i owoce cytrusowe. Imbir i miód, mają działanie  bakteriobójcze i przeciwbólowe,  rozgrzewają i chronią nasze drogi oddechowe przed rozwojem infekcji. Zaś owoce cytrusowe to bogactwo witaminy C, która również stoi na straży naszej odporności, regeneruje i pomaga zwalczać infekcje. Jeżeli nie dość Wam wrażeń smakowych, możecie dodać zioła i przyprawy, wzmacniające odporność np.tymianek lub goździki 🙂
Wyżej opisane składniki, wystarczy pokroić na mniejsze kawałki i dodać miód, otrzymamy cudowny eliksir, który dodany do przestudzonej herbaty, będzie chronił nas przed jesiennymi infekcjami. Jeżeli dodamy miód ze spadzi iglastej lub liściastej, syrop będzie miał bardziej ostry, wyrazisty smak. Jeżeli użyjemy łagodnego miodu akacjowego lub rzepakowego, będzie dominował smak cytrusów i imbiru. Taki syrop dobrze się przechowuje w lodówce, nawet do dwóch tygodni 🙂

Składniki

  • 400 g korzenia imbiru
  • 1/4 pomarańczy
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka goździków
  • 6 – 7 łyżek naturalnego miodu
Imbir obieram i kroję na plasterki lub mniejsze kawałki. Podobnie postępuję z cytryną i pomarańczą.
Czysty i wyparzony słoiczek o pojemności około 400 ml. napełniam warstwowo cytrusami i imbirem. Warstwy przekładam miodem.
Goździki daję na małą patelnię i podgrzewam, kiedy przyprawa uwolni swój aromat dodaję do reszty składników.
Wszystko delikatnie mieszam i odstawiam. Po kilku godzinach owoce i imbir puszczą sok, a mieszanka zrobi się bardziej płynna.
Do lekko przestudzonej herbaty ( czarna, ziołowa, owocowa ) lub wody dodajemy jedną – dwie łyżeczki mikstury razem z kawałkami imbiru i cytrusów. Smacznego 🙂

 

 

Powiązane posty

10 komentarzy

Gotowanie...to proste ! 23 października 2017 - 19:49

Świetny pomysł, uwielbiam imbir i taki syrop dolewałabym do herbatki czy wody nagminnie 😉

Odpowiedź
Magdalena 23 października 2017 - 20:11

samo zdrowie:)

Odpowiedź
Ania 23 października 2017 - 20:26

Pyszny syrop 🙂 Bardzo zdrowy 🙂

Odpowiedź
Megly 24 października 2017 - 08:18

To bardzo ostatnio popularny smak – imbir.
Super. Chciałabym móc się przekonać czy dla mnie.
Wydaje mi się, że by mi się spodobał ten syropek.
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Marzena 24 października 2017 - 18:53

Kochana samo zdrowie 🙂 moje ulubione jesienne smaki 🙂

Odpowiedź
Madame Malonka 24 października 2017 - 19:02

Zastanawiam sie, czym mogłabym zastąpić imbir. Wiem, że to już nie to samo, ale napój wygląda bardzo ładnie, a z imbirem nie przepadamy za sobą 🙂

Odpowiedź
napiecyku 24 października 2017 - 19:48

Trudno zastąpić imbir, może czosnek, albo cebula, ale to już zupełnie inny smak 🙂

Odpowiedź
zjedz_mnie 26 października 2017 - 08:54

Taką miksturę to ja mogę cały czas do herbatki dodawać, uwielbiam imbir:)

Odpowiedź
mojamalakuchnia 26 października 2017 - 09:07

wspaniały syrop! <3

Odpowiedź
Ania-Fabryka Pomysłów 29 października 2017 - 10:06

wspaniały syrop na poprawienie odporności 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz