Home Na słodkoBabki i muffiny Ciasto bez glutenu z mąki kukurydzianej

Ciasto bez glutenu z mąki kukurydzianej

autor admin
Ciasto bez glutenu z mąki kukurydzianej
Print Friendly, PDF & Email

Pyszne i lekkie ciasto bez glutenu z mąki kukurydzianej, z dodatkiem soku z pomarańczy. Zdecydowanie jedno z najlepszych ciast bez glutenu, jest wilgotne, nieco przypomina biszkopt, długo utrzymuje świeżość. Dla wzmocnienia koloru, dodałam odrobinę kurkumy. Jeżeli unikasz glutenu, koniecznie wypróbuj ten przepis 🙂

Ciasto bez glutenu z mąki kukurydzianej

Składniki na ciasto bez glutenu z mąki kukurydzianej / keksówka 12 x 24 cm

  • 5 sztuk jajek ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia ( bez glutenu )
  • sok z jednej pomarańczy, lub z dużej mandarynki
  • 1/2 łyżeczki esencji pomarańczowej ( opcjonalnie )
  • kurkuma na koniec łyżeczki
  • szczypta soli

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubij z solą na lekką pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier. Nadaj ubijaj na gęstą pianę, do czasu, aż cukier się rozpuści. Teraz dodaj stopniowo żółtka i ubijaj do czasu, aż piana będzie gęsta, puszysta i lśniąca.

Teraz zdecydowanie zmniejsz obroty miksera i stopniowo ( po jednej łyżce ) dodaj suche składniki, mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie połącz składniki.

Na koniec wlej cienkim strumieniem płynne składniki, olej i sok pomarańczowy. Delikatnie wszystko pomieszaj, tylko do połączenia składników. Jeżeli używasz, dodaj również odrobinę kurkumy i aromat z pomarańczy.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, ciasto przelej do foremki. Czas pieczenia to około 50 – 60 minut, w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia, warto zrobić próbę patyczkiem, spód ciasta powinien być suchy. Jeżeli pod koniec pieczenia, ciasto za mocno się przypieka z góry, połóż arkusz papieru do pieczenia, lub foli aluminiowej.

Gotowe ciasto można delikatnie polukrować, lub posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Powiązane posty

8 komentarzy

Monika-Smakołyki na diecie 31 października 2023 - 20:11

Super przepis, jeszcze nie piekłam ciasta bez glutenu,a nam akurat kukurydzianą mąkę. Kolor tak obłędny że trudno powstrzymać się od pożarcia wszystkiego na raz

Odpowiedź
admin 2 listopada 2023 - 10:41

Cieszę się 🙂 Zapraszam i smacznego 🙂

Odpowiedź
Alicja 1 listopada 2023 - 17:40

Witaj! Ciesze sie, ze znalazłam ten przepis na ciasto bez gluteny, wygląda pysznie, wprost Brioche, ale mogłoby tu być podane kalorie, ale i tak dziekuje!! pozdrawiam

Odpowiedź
admin 2 listopada 2023 - 10:42

Niestety nie przeliczam na kalorie 🙁 Zapraszam do wypróbowania 🙂

Odpowiedź
I. 1 listopada 2023 - 18:34

Dzieki za przepis! Wyprobuje! Bede wdzieczna za wiecej bezglutenowych przepisow, bo znajduje rozne, ale czesto sa np z mak Schara, ktore zawieraja pszenice czy inne alergeny – owies. Kazdy dobry przepis na chleb czy ciasto bezglutenowe chetnie przygarne :)))

Odpowiedź
admin 2 listopada 2023 - 10:43

Cieszę się bardzo, że mogłam pomóc 🙂 Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂

Odpowiedź
Maminek kulinarny 28 listopada 2023 - 08:33

Ciasto wygląda cudnie!
Przepis wysłałam córce:)
Pozdrawiam:)

Odpowiedź
admin 28 listopada 2023 - 18:33

Bardzo miło 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz