Home Na słodkoCiasta z serem i serniki Sernik tradycyjny z rodzynkami

Sernik tradycyjny z rodzynkami

autor admin
Sernik tradycyjny z rodzynkami
Print Friendly, PDF & Email

Sernik tradycyjny, czyli bez dodatku proszku budyniowego, białej czekolady i innych cuda – wianków 🙂 Ten sernik nie jest zbity, jest bardzo miękki, delikatny, rozpływa się w ustach. Polecam na deser dla całej rodziny i na każdą okazję 🙂

Sernik tradycyjny z rodzynkami

Sernik tradycyjny z rodzynkami

 

Składniki na sernik tradycyjny / tortownica o średnicy 24 cm.

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 100 g miękkiego masła
  • 6 jaj ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • duża garść rodzynek
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • rum lub likier do namoczenia rodzynek ( opcjonalnie )
  • szczypta soli

Miękkie masło ucieraj na gładką masę, stopniowo dodawaj cukier zwykły / z wanilią i żółtka.

Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli.

Do masy maślanej, stopniowo dodawaj ser, następnie namoczone rodzynki i mąkę ziemniaczaną. Na koniec, partiami dodaj pianę ubitą z białek.

Całość bardzo delikatnie pomieszaj, tylko do połączenia składników.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.

Dno tortownicy, wyłóż papierem do pieczenia, a boki tortownicy posmaruj masłem.

Masę serową, przełóż do tortownicy.  Na dno piekarnika, daj żaroodporne naczynie, do połowy wypełnione gorącą wodą.

Sernik pieczemy około 60 – 70 minut, do mocnego zrumienienia. Gotowy sernik, zostawiam w uchylonym piekarniku, na około 20 minut. Następnie wyciągam i zostawiam do całkowitego wystudzenia.

Sernik przechowuję w chłodnym miejscu, najbardziej smakuje na zimno. Przed podaniem, można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Uwagi – do sernika można dodać 1/4 szklanki rumu lub likieru, w którym moczyły się rodzynki.

 

 

 

Powiązane posty

12 komentarzy

Iwona T. 26 marca 2021 - 19:31

Taki tradycyjny też jest pyszny 😀

Odpowiedź
admin 26 marca 2021 - 20:19

Oczywiście, ja często wracam do tego przepisu 🙂

Odpowiedź
Magdalena 27 marca 2021 - 09:42

uwielbiam! koniecznie z masą rodzynek!

Odpowiedź
admin 27 marca 2021 - 10:45

Również lubimy rodzynki w serniku 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 28 marca 2021 - 12:41

Uwielbiam sernik z rodzynkami, niestety póki co to luksus, bo junior nie je rodzynek, więc muszę z nich rezygnować.

Odpowiedź
Wirtualne Biuro 360 28 marca 2021 - 21:45

Nie wyobrażam sobie Świątecznego stołu bez tradycyjnego sernika. Oczywiście z masą rodzynek.

Odpowiedź
Patrycja Reszko 29 marca 2021 - 19:50

Dawno nie jadłam tradycyjnego sernika. Twówybląda przepysznie!

Odpowiedź
admin 29 marca 2021 - 20:47

Dziękuję Patrycja 🙂

Odpowiedź
Kuchcik 31 marca 2021 - 10:26

Kocham serniki i chętnie wyprobuję ten przepis 🙂

Odpowiedź
admin 31 marca 2021 - 20:40

🙂

Odpowiedź
Ania 7 września 2022 - 15:06

Dzień dobry, ile czasu moczyć rodzynki w rumie? pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
admin 8 września 2022 - 09:51

Około 30 minut, można dłużej 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz