Home Na słodkoCiasta z serem i serniki Sernik gotowany – w pucharkach

Sernik gotowany – w pucharkach

autor admin
Sernik gotowany w pucharkach
Print Friendly, PDF & Email

Pomysł na prosty deser w pucharkach, dla fanów serników.  Ser krótko gotuję z dodatkami i daję do lodówki, po schłodzeniu sernik w pucharkach, jest gotowy do podania. Moim dodatkiem do sernika w pucharkach, są prażone orzechy nerkowca.  Polecam również pokruszone herbatniki, owoce, rodzynki namoczone w rumie 🙂

Sernik gotowany w pucharkach

Sernik gotowany w pucharkach

Składniki na sernik gotowany w pucharkach 
  • 1 kg. sera mielonego z wiaderka
  • 4 jajka
  • 2 budynie waniliowe w proszku bez cukru
  • 20 łyżek mleka
  • 100 g masła
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów

Przygotuj większy garnek z grubym dnem.

Na początek rozpuść masło, dodaj ser, całość delikatnie podgrzewaj cały czas mieszając.

Następnie dodaj jajka i cukier, nadal mieszaj do połączenia składników.

W zimnym mleku, rozprowadź proszek budyniowy i dodaj do masy serowej, cały czas mieszając. Masa serowa powinna się gotować około dwie minuty, na bardzo małym ogniu. Na koniec dodaj pastę waniliową.

Orzechy posiekaj na grube kawałki i podpraż na suchej patelni, na złoty kolor.

Masę serową, podziel do pucharków, posyp orzechami i daj do schłodzenia do lodówki 🙂 Smacznego 🙂

Uwagi – do tego deseru, można dodać rodzynki namoczone w rumie, pokruszone herbatniki i ulubione owoce.

Powiązane posty

5 komentarzy

Magdalena 3 maja 2021 - 16:52

ależ wspaniałości na deser!

Odpowiedź
admin 4 maja 2021 - 17:59

Pozdrawiam Madzia 🙂

Odpowiedź
Magda 4 maja 2021 - 19:42

Super pomysł na sernik, muszę koniecznie spróbować 🙂

Odpowiedź
Iwona T. 6 maja 2021 - 00:07

Taki deserek to nawet w kieliszku zjem 😉 😀 Pycha !

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 7 maja 2021 - 13:35

Ale czad, genialnie się prezentuje

Odpowiedź

Zostaw komentarz