Home Dania i dodatki Proste risotto ze szparagami

Proste risotto ze szparagami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Ryż z warzywami, to dobry pomysł na sycący, wegetariański posiłek w tygodniu. To proste risotto, zrobisz w zaledwie 30 minut. Z warzyw wybrałam paprykę, marchewkę, czosnek i szparagi. Jeżeli nie masz ryżu arborio do risotto, wykorzystaj swój ulubiony gatunek, ja lubię ryż parboiled.

Całość jest kremowa, kolorowa, pyszna 🙂

Proste risotto ze szparagami

Składniki na risotto ze szparagami

  • 200 g ryżu arborio lub parboiled
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 papryka ( u mnie żółta ) pokrojona w kostkę
  • 7 sztuk szparagów pociętych pod skosem na grubsze plasterki
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki masła klarowanego lub olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka startego parmezanu lub innego twardego sera
  • 700 ml. wody lub bulionu

Większe szparagi, można obrać ze skórki, obieraczką do warzyw. Odłam również twarde końcówki. Na niewielkiej ilości tłuszczu, podsmaż ( około 2 -3 minuty ), paprykę, marchewkę i pokrojone szparagi. Odłóż na talerzyk.

Na tej samej patelni, ponownie rozgrzej masło, dorzuć czosnek. Po chwili, kiedy czosnek się zeszkli, dodaj ryż. Ryż smaż mieszając, około 1 – 2 minuty.

Teraz dolej 700 ml. wody, lub bulionu. Patelnię przykryj pokrywką, całość gotuj na bardzo małym ogniu, nie zapominając o mieszaniu. W czasie gotowania, można dodać płaską łyżeczkę soli. Ryż gotuj do czasu, kiedy wchłonie całą wodę.

Pod koniec gotowania, dodaj zioła i odłożone warzywa, całość pomieszaj i gotuj jeszcze chwilę. W razie potrzeby dopraw do smaku, dodaj starty ser, ponownie pomieszaj. Od razu podawaj.

Smacznego 🙂

Powiązane posty

4 komentarze

admin 17 maja 2023 - 17:53

skorzystam z zaproszenia 🙂

Odpowiedź
Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia 17 maja 2023 - 23:02

Bardzo smakowicie wygląda risotto. Sam z chęcią sobie przyrządzę na obiad warzywne risotto. Ze szparagami jeszcze nie miałem okazji robić, choć z miłą chęcią również wypróbuję taką wersję dania. Twoje pomysły na różne dania są znakomite

Pozdrawiam Cię z całego serca i ślę Tobie
Patryk

Odpowiedź
admin 18 maja 2023 - 14:09

Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz