Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Torcik z masą jogurtową, galaretką i truskawkami

Torcik z masą jogurtową, galaretką i truskawkami

autor admin
Torcik z masą jogurtową, galaretką i truskawkami
Print Friendly, PDF & Email

Chyba każdy polubi delikatne ciasta biszkoptowe, przełożone masą z jogurtu, bitej śmietany, z truskawkami i galaretką. Przepis na biszkopt jest niezawodny, a dla ułatwienia, możesz przygotować go dzień wcześniej. Torcik z masą jogurtową, nie jest ciężki, nie jest przesłodzony, a lekko schłodzony smakuje przepysznie.

Bardzo polecam ten deser na wiosnę i gorące lato 🙂

Torcik z masą jogurtową, galaretką i truskawkami

Składniki na torcik z masą jogurtową, galaretką i truskawkami

Składniki na biszkopt / tortownica 26 cm.
  • 3 większe jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki letniej wody
  • 100 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijaj z solą na puszystą pianę. Stopniowo dodawaj cukier i nadal ubijaj do czasu, aż masa będzie gęsta, puszysta i lśniąca.

Teraz delikatnie dodaj mąki z proszkiem do pieczenia, mieszaj ma małych obrotach, krótko, tylko do połączenia składników.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki tortownicy posmaruj tłuszczem. Masę przelej do tortownicy, wyrównaj powierzchnię. Biszkopt piecz w temperaturze 180 stopni, około 25 minut. Gotowy biszkopt powinien się zarumienić, a boki ciasta powinny odchodzić od blaszki. Gotowy biszkopt odłóż do schłodzenia, a następnie przekrój na dwa równe blaty.

Składniki na krem truskawkowy
  • 100 g truskawek
  • 70 g cukru
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 200 g mocno schłodzonej, słodkiej śmietanki 30%
Dodatkowo
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 300 g truskawek

Truskawki umyj i osącz. Truskawki ( 100 g ), cukier i jogurt zmiksuj blenderem na gładką masę.

Żelatynę namocz w małym, metalowym garnuszku w 6 łyżkach zimnej wody. Kiedy żelatyna napęcznieje, delikatnie ją podgrzewaj mieszając, aż się rozpuści i stanie się płynna. Uważaj, żeby nie przegrać żelatyny.

Do żelatyny dodaj dwie łyżki jogurtu z truskawkami, wymieszaj, a następnie dodaj do reszty jogurtu i ponownie pomieszaj. Masę zostaw do schłodzenia, najlepiej daj na chwilę do lodówki. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno i dodaj do tężejącego jogurtu, delikatnienie pomieszaj.

Dolny blat biszkoptu, połóż na dnie tortownicy, zaciśnij obręcz. Masę rozprowadź równomiernie, wyrównaj powierzchnię, przykryj drugim blatem. Wstaw ciasto do lodówki.

Galaretkę rozpuść w 400 ml wody, odłóż do schłodzenia. Truskawki ( 300 g ) pokrój na plasterki i ułóż na biszkopcie. Mocno schłodzoną, tężejącą, ale wciąż płynną galaretkę wylej na truskawki. Całość daj do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego 🙂

Uwagi – jeżeli lubisz nasączone biszkopty, przygotuj poncz 130 ml wody i soku z połowy cytryny. Płynem nasącz dolny i górny blat biszkoptu przed nałożeniem masy. 

 

Powiązane posty

Zostaw komentarz