Krakersy z cebulką i siemieniem lnianym

Dzisiaj mam dla Was smaczny i zdrowy zamiennik, sklepowych chipsów i ciasteczek. Nasiona lnu częściowo zmieliłam, oprócz tego dodałam prażoną cebulkę i świeżą pietruszkę. Przepis bardzo dopracowany, dla mnie krakersy mają idealny smak. Te chrupiące, wytrawne ciasteczka, na pewno przypadną do gustu dzieciom i dorosłym. Przepis z książki Przekąski, wydawnictwa Olesiejuk. Bardzo polecam 🙂

IMG_9404

Składniki
  • 60 g. nasion lnu ( 40 g. grubo zmielonych i 20 g. całych )
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej lub 1 szk. mąki pszennej i 1/2 szkl. mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka drobno pokrojonej, świeżej cebuli szalotki lub cebulki prażonej
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 białko lekko roztrzepane
W misce mieszam nasiona lnu, sól, proszek do pieczenia, przesianą mąkę i masło. Dodaję cebulkę, pietruszkę, mleko i zaczynam wyrabiać ciasto. Jeżeli ciasto będzie rzadkie, dodaję jeszcze trochę mąki. Wyrabiam kilka minut.
Ciasto dzielę na trzy części i każdą rozciągam wałkiem na cienki placek ( wcześniej blat posypuję mąką ). Radełkiem wycinam małe romby lub kwadraty. Układam na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Krakersy smaruję rozkłóconym białkiem, można delikatnie posypać solą morską. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 20 min. w temp. 170 stopni, do czasu, kiedy lekko się przyrumienią. Gotowe studzę. Smacznego 😉

IMG_9383

IMG_9416

komentarzy 27

  1. Lena B 15 listopada 2014 at 03:19 Reply

    Super pomysł na słoną przekąskę. Wygladają super 🙂

  2. ja i moje urwisy 15 listopada 2014 at 09:59 Reply

    Wyglądają smakowicie 🙂

  3. poproszę dokładkę 15 listopada 2014 at 10:07 Reply

    wyglądają jak ze sklepu! uwielbiam takie domowe krakersy, są przepyszne, musze wypróbować Twój przepis 🙂

  4. Ladylaura 15 listopada 2014 at 11:28 Reply

    Świetne ,muszę zrobić.

  5. Kasia 15 listopada 2014 at 12:43 Reply

    Bardzo fajny pomysł miałaś z tymi krakersami 🙂

  6. Marzena 15 listopada 2014 at 15:36 Reply

    Zapisuje sobie przepis i z chęcią wypróbuję 🙂

  7. Marta gotuje 15 listopada 2014 at 16:00 Reply

    Ale fajny pomysł 🙂 Przepis zapisuję do wypróbowania 🙂

  8. marcelina 15 listopada 2014 at 18:58 Reply

    Takie krakersiki byłyby idealne dla mnie 🙂 Zdrowo i domowo 🙂

  9. Aguś kulinarnie 15 listopada 2014 at 20:08 Reply

    Domowe? no rewelacja!

  10. Magda Meg Fashion 15 listopada 2014 at 23:09 Reply

    Ciekawy zamiennik dla chipsów, których się przed chwilą najadłam 🙁

  11. beti 16 listopada 2014 at 10:23 Reply

    Ja tez zapisuję 🙂 Świetny przepis :))

  12. judik 16 listopada 2014 at 11:32 Reply

    Mniam! Ale pyszna przekąska! 🙂

  13. Ogryzek 16 listopada 2014 at 12:22 Reply

    Świetny pomysł na zdrową przekąskę! Zapiszę sobie i wykorzystam na imprezach 🙂

  14. mojamalakuchnia.wordpress.com 16 listopada 2014 at 12:43 Reply

    myslę, że takie krakersy bardzo by mi smakowały. i świetnie się prezentują. pozdrawiam ciepło!

    • napiecyku 16 listopada 2014 at 15:57 Reply

      Dzięki Madzia, również pozdrawiam 🙂

    • napiecyku 16 listopada 2014 at 16:01 Reply

      Dziękuję Madzia, również pozdrawiam 🙂

  15. domowacukierniaewy.blox.pl 16 listopada 2014 at 16:00 Reply

    Wspaniałe 🙂 Przekąska idealna, a przepis wart wypróbowania 🙂

  16. Olka 16 listopada 2014 at 17:15 Reply

    Wyglądają super, zapisuję do wykonu 🙂

  17. Salvador Dali 16 listopada 2014 at 19:02 Reply

    maaatko.. jestem wieeeelką fanką krakersów.. nigdy nie robiłam domowych!
    Czas to zmienić, dla mnie idealnie się prezentują!

  18. Łukasz 16 listopada 2014 at 20:58 Reply

    Schrupałbym! 😀

  19. Wypisz-Wymaluj 16 listopada 2014 at 21:24 Reply

    Powiem Ci, że są po prostu genialne!! Aż nie mogę się napatrzeć.

  20. Dieta moja pasja. 16 listopada 2014 at 21:29 Reply

    To ja bardzo poproszę :)))

  21. beata redzimska 17 listopada 2014 at 08:05 Reply

    Gosiu jaka pychotka. Dzieci na pewno to lubia. POzdrawiam Beata

  22. Jolanta Strażyc 17 listopada 2014 at 21:55 Reply

    Świetny przepis Gosiu! Zapisuję 🙂

  23. kulinarny blog samanthy 17 listopada 2014 at 23:15 Reply

    Doskonała przekąska i taka zdrowa. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  24. Jest Cudnie 18 listopada 2014 at 17:11 Reply

    Mmmm świetny pomysł na przekąskę! 🙂

  25. Ania 23 listopada 2014 at 17:59 Reply

    świetne chrupacze do podjadania i o ile zdrowsze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *