Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kasza jaglana z pieczarkami i pietruszką

Kasza jaglana z pieczarkami i pietruszką

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Myślę, że nie doceniamy pieczarek. Stawiamy je na równi z innymi grzybami, tymczasem to nie tylko smaczne, ale również zdrowe grzyby. Posiadają kwas foliowy, sporo białka, witaminę D, witaminy z grupy B i mikroelementy. Pieczarki sprawdzą się w przepisach dietetycznych, ponieważ są wyjątkowo mało kaloryczne. Najbardziej lubię pieczarki w sosie z makaronem, kaszą i ryżem. Spróbujcie podsmażyć pieczarki z cebulką i podać z jajkami w formie omletu lub jajecznicy….pycha. Dzisiaj dietetyczne pieczarki z kaszą jaglaną. Kto woli bardziej treściwe potrawy, może dodać do pieczarek podsmażony boczek, kiełbasę chorizo lub aromatyczną szynkę. Polecam na obiad 🙂

IMG_8752

Składniki
  • 400 g małych pieczarek, umytych, obranych i podzielonych na połowę
  • 5 szalotek obranych i pokrojonych na plasterki
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • 200 ml. jogurtu lub śmietanki do sosów
  • kilka ziaren jałowca
  • po pół łyżeczki tymianku, majeranku i rozmarynu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
Kaszę prażę na gorącej patelni, cały czas mieszając, kiedy zacznie wydzielać orzechowy zapach, przekładam na sitko. Przelewam wrzątkiem i opłukuję zimną wodą. Następnie daję do wrzątku, solę i gotuję do miękkości. Ponieważ kasza mocno chłonie wodę, w razie potrzeby dolewam trochę wody. Gotową kaszę odstawiam w ciepłe miejsce.
Na patelni rozpuszczam oliwę i masło, dodaję szalotkę i czosnek, smażę 1 min. Dodaję pieczarki i dalej smażę ok. 4 min. Dodaję przyprawy, śmietankę lub jogurt i całość chwilę podgrzewam na małym ogniu, tak aby połączyły się aromaty wszystkich składników. Podaję z ciepłą kaszą i pietruszką. Smacznego 🙂

 

IMG_8792

Powiązane posty

32 komentarze

Ladylaura 12 listopada 2014 - 13:20

Z chęcią bym przygotowała Twój dzisiejszy obiad Małgosiu ,jednak kaszy brak.Pysznie.

Odpowiedź
Dominika 12 listopada 2014 - 13:23

Bardzo lubię pieczarki. Jaglanki w wersji obiadowej jeszcze nie jadłam 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 12 listopada 2014 - 13:52

Ja pieczarki uwielbiam szczególnie na zapiekance 😉

Odpowiedź
napiecyku 12 listopada 2014 - 14:33

Na zapiekance również świetnie się sprawdzają 🙂

Odpowiedź
Anka 12 listopada 2014 - 14:12

Jak zwykle pysznie 🙂 Jaglankę przyjmuję w każdej postaci, zwłaszcza z tak pysznym sosem pieczarkowym.

Odpowiedź
Marzena 12 listopada 2014 - 14:14

Składniki które uwielbiam. Poproszę na obiadek 🙂

Odpowiedź
filizanka-smakow 12 listopada 2014 - 14:54

ja z grzybków tylko pieczarki toleruję 😀

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 12 listopada 2014 - 14:59

Świetna propozycja na obiad, pysznie i zdrowo. Pozdrawiam Gosiu 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 12 listopada 2014 - 16:50

Ja bardzo lubię pieczarki i często wykorzystuję je w swojej kuchni 🙂 Twoja propozycja wygląda bardzo kusząco i z chęcią zjadłabym taki obiadek 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedź
Marta gotuje 12 listopada 2014 - 16:52

Ja bardzo lubię pieczarki i często wykorzystuję je w swojej kuchni 🙂 Twoja propozycja wygląda bardzo kusząco i napewno by mi posmakowała 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedź
napiecyku 12 listopada 2014 - 17:15

Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 12 listopada 2014 - 20:19

ależ apetycznie wygląda to danie! pycha!!

Odpowiedź
Salvador Dali 12 listopada 2014 - 21:05

akurat ja doceniam.. są szybkie, są smaczne i nadają bardzo fajnego aromatu potrawą 🙂
Super połączenie, skuszę się niedługo na takie coś 😉

Odpowiedź
Łukasz 12 listopada 2014 - 21:54

Pycha! Bardzo apetycznie! Ja zazwyczaj robię takie danie z kaszą gryczaną, ale z jaglanką też musi być super 😉

Odpowiedź
Ania 12 listopada 2014 - 22:18

zdrowy i szybki obiad 🙂

Odpowiedź
Łucja 12 listopada 2014 - 22:37

Pyszny obiad 🙂 Jak dla mnie mięso już nie potrzebne 😀
p.s. moja mama kupiła sobie niedawno taką samą zastawę 😀

Odpowiedź
napiecyku 12 listopada 2014 - 23:35

Ja mam tylko jeden talerz, wnioskując po cenie zastawa musiała być droga, ale za to jaka piękna 🙂

Odpowiedź
Agnieszka, Czerwona Fasola 13 listopada 2014 - 00:11

taki obiad, to ja poproszę!

Odpowiedź
Lena B 13 listopada 2014 - 07:34

Ja pieczarki uwielbiam. Zresztą grzybów nie lobię. Więc w domu idą pieczarki, a na święta to do krokietów, pierogów, i same takie uduszone. A takie dnie wygląda wspaniale, trzeba będzie wypróbować 😀

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 13 listopada 2014 - 08:14

Swietne połączenie smakow, z kuskusem tez przepyszne byłoby.

Odpowiedź
Obiad gotowy! 13 listopada 2014 - 09:32

Kasza jaglana jest najlepsza!;) właśnie lubię ją w wersji wytrawnej, na obiad -pycha!

Odpowiedź
lovecoffeeandshoes 13 listopada 2014 - 11:16

A ja mam problem…każdy przepis muszę modyfikować. Karmię piersią, a mój maluszek ma skazę białkową, więc muszę unikać jak ognia wszystkiego co krowie białko zawiera.
Ale spróbuję bez śmietanki…

Odpowiedź
zjedz_mnie 13 listopada 2014 - 12:06

Bardzo zdrowo u Ciebie i w moich klimatach, super obiadek 🙂

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 13 listopada 2014 - 13:45

Smaczne i zdrowe danie i pięknie sfotografowane! 🙂

Odpowiedź
Olka 13 listopada 2014 - 19:55

Ja bardzo lubię pieczarki 🙂 super danie w połączeniu z tą kaszą i jak efektownie wygląda 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 14 listopada 2014 - 01:14

Pycha, jaglanka jest świetna 🙂

Odpowiedź
hurghada 14 listopada 2014 - 11:11

Danie z pieczarkami to dla mnie danie udane. Uwielbiam pieczarki 🙂

Na zdjęciach wszystko wygląda u Ciebie baaaaardzo apetycznie;)

Odpowiedź
beti 14 listopada 2014 - 12:36

Lubię jaglankę i to bardzo, z pieczarkami nie jadłam.

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 14 listopada 2014 - 18:36

Bardzo smaczna propozycja, nawet nie wiedziałam, ze pieczarki mają tyle dobrych składników w sobie 🙂

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 14 listopada 2014 - 21:05

Apetyczne danie i piękny talerz.

Odpowiedź
Potravel 18 listopada 2014 - 22:08

To są moje smaki, pamiętam jak za dzieciaka babcia moja robiła takie dania i wcale mięso nie było potrzebne:) Pozdrawiam

Odpowiedź
Pati 2 grudnia 2014 - 08:24

Prosto i smakowicie!

Odpowiedź

Zostaw komentarz