Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Ciasteczka kukurydziane z gorzką czekoladą

Ciasteczka kukurydziane z gorzką czekoladą

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Na weekend upiekłam chrupiące ciastka z przewagą mąki kukurydzianej, z dodatkiem mąki pszennej. Jeżeli zależy Ci na ciasteczkach bez glutenu, mąkę pszenną, możesz zastąpić mąką kukurydzianą lub mąką gryczaną.

Ciastka kukurydziane z gorzką czekoladą, będą dobrą alternatywą na zdrowe słodkości do kawy, bez składników tj. syrop glukozowy, sztuczne barwniki, słodziki, czy utwardzane tłuszcze. Pyszne ciasteczka kukurydziane, możesz zapakować do śniadaniówki dla młodszych i starszych dzieci 🙂

Ciasteczka kukurydziane z gorzką czekoladą

Składniki na ciastka kukurydziane z gorzką czekoladą / 16 sztuk

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 – 70 g orzechów  – opcjonalnie , jeżeli masz w domu 😉
  • 120 g miękkiego masła
  • 90 g cukru
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • duża szczypta soli
  • 1 większe jajko w temp. pokojowej

Czekoladę i orzechy ( jeżeli używasz ) posiekaj na małe kawałki. Do miski przesiej mąki i sodę, dodaj sól.

Miękkie masło ucieraj z cukrem na dużych obrotach, na puszysty krem maślany. Dodaj jajko i nadal ucieraj około 1 minutę, do połączenia składników.

Dodaj sypkie produkty i mieszaj składniki na niskich obrotach, do dokładnego połączenia.

Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i orzechy, pomieszaj wszystko łyżką.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj porcje ciasta łyżką, zachowując odstępy. Ja nakładałam ciasto małą łyżką do lodów, dlatego ciastka są dość grube.

Ciastka piecz na górnej półce piekarnika w temperaturze 180 stopni, około 15 – 17 minut, do czasu, aż będą rumiane i dobrze wypieczone. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek. Gotowe ciastka, zostaw do schłodzenia. Smacznego 🙂

Uwagi – w tym przepisie, możesz zmieniać rodzaje i proporcje mąki. Mąki bez glutenu, chłoną więcej płynu. Możesz regulować gęstość ciasta, dodając np. odrobinę mleka.

 

Powiązane posty

4 komentarze

Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia 12 marca 2023 - 23:08

Witam Cię serdecznie

Chciałbym Tobe powiedzieć, że bardzo podoba mi się Twoja propozycja na przyrządzenie lepszej alternatywy ciasteczek. Wyglądają znakomicie i wspaniale

Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę Tobie mega wspaniałego i przesympatycznego dnia
Patryk

Odpowiedź
admin 14 marca 2023 - 20:55

Dziękuję i Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Tom 21 maja 2023 - 00:44

Z tego przepisu w żadnym razie nie wychodzą dobre ciasteczka. Wszystko robione dokładnie według przepisu a ciasto zlało się w jedną masę podczas pieczenia i generalnie ciasteczka były wyjątkowo niesmaczne. Po jednym gryzie wszystkie znalazły się w koszu a próbowała cała rodzina. Szczerze odradzam.

Odpowiedź
admin 22 maja 2023 - 12:49

Proporcje suchych i mokrych składników, są w tym przepisie prawidłowe. Może była użyta mąka pszenna, wtedy ciasto może być rzadsze, ale te ciasteczka po prostu nie mogą nie smakować, nawet jak się rozleją.

Odpowiedź

Zostaw komentarz