Za godzinę mają przyjść goście ? A może szukasz pomysłu na niedzielny deser ? Przygotuj pachnącą jabłkami i cynamonem, tanią i łatwą szarlotkę na ciepło.
Delikatne ciasto kruche, zrobisz z łatwo dostępnych składników, które na pewno masz w domu. To tylko 1, 5 szklanki mąki, pół kostki masła, 2 jajka i kilka jabłek. Bardzo polecam 🙂
Składniki na szarlotkę / średnica tortownicy 21 cm
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła + łyżka do smażenia jabłek ( można pominąć )
- 2 żółtka
- 1 pełna łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 duże lub 5 mniejszych twardych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach, lub na plasterki. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj jabłka i cynamon. Jabłka początkowo duś pod przykryciem, a następnie odłóż pokrywkę i smaż mieszając od czasu do czasu. Jabłka będą gotowe, kiedy lekko zmiękną i odparują nadmiar wody.
Do miski, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i z cukrem pudrem. Dodaj masło, pokrojone na mniejsze kawałki oraz żółtka. Energicznie połącz składniki, na elastyczne i zwarte ciasto. Ciasto podziel na dwie części 2/3 i 1/3. Mniejszą część owiń folią i daj do zamrażarki na 20 – 30 minut.
Na spodzie foremki, połóż papier do pieczenia, zaciśnij rand tortownicy, a wystający papier wytnij. Spód wylep większą połową ciasta. Rozkłóconym białkiem posmaruj spód, żeby zabezpieczyć ciasto przed wilgocią z soku jabłek.
Jabłka wyłóż na ciasto, wyrównaj powierzchnię. Mniejszą połowę ciasta, zetrzyj na jabłkowy mus.
Ciasto piecz około 40 – 45 minut, w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Gotowe ciasto, można posypać cukrem pudrem. Najbardziej smakuje na ciepło.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Jabłkowe pyszności <3!
Cudna szarlotka! Ja zawsze kombinuję z szarlotka i chyba takiej prostej klasycznej to jeszcze nie robiłam;)
Dziękuję i polecam 🙂
Wygląda przepysznie 🙂 Świetny przepis na szybkie smaczne ciasto.