Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Łatwa i tania szarlotka na małą tortownicę

Łatwa i tania szarlotka na małą tortownicę

autor admin
Tania i łatwa szarlotka
Print Friendly, PDF & Email

Za godzinę mają przyjść goście ? A może szukasz pomysłu na niedzielny deser ? Przygotuj pachnącą jabłkami i cynamonem, tanią i łatwą szarlotkę na ciepło.

Delikatne ciasto kruche, zrobisz z łatwo dostępnych składników, które na pewno masz w domu. To tylko 1, 5 szklanki mąki, pół kostki masła, 2 jajka i kilka jabłek. Bardzo polecam 🙂

Tania i łatwa szarlotka

 

                                      Składniki na szarlotkę / średnica tortownicy 21 cm

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła + łyżka do smażenia jabłek ( można pominąć )
  • 2 żółtka
  • 1 pełna łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże lub 5 mniejszych twardych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach, lub na plasterki. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj jabłka i cynamon. Jabłka początkowo duś pod przykryciem, a następnie odłóż pokrywkę i smaż mieszając od czasu do czasu. Jabłka będą gotowe, kiedy lekko zmiękną i odparują nadmiar wody.

Do miski, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i z cukrem pudrem. Dodaj masło, pokrojone na mniejsze kawałki oraz żółtka. Energicznie połącz składniki, na elastyczne i zwarte ciasto. Ciasto podziel na dwie części 2/3 i 1/3. Mniejszą część owiń folią i daj do zamrażarki na 20 – 30 minut.

Na spodzie foremki, połóż papier do pieczenia, zaciśnij rand tortownicy, a wystający papier wytnij. Spód wylep większą połową ciasta. Rozkłóconym białkiem posmaruj spód, żeby zabezpieczyć ciasto przed wilgocią z soku jabłek.

Jabłka wyłóż na ciasto, wyrównaj powierzchnię. Mniejszą połowę ciasta, zetrzyj na jabłkowy mus.

Ciasto piecz około 40 – 45 minut, w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Gotowe ciasto, można posypać cukrem pudrem. Najbardziej smakuje na ciepło.

Smacznego 🙂

Powiązane posty

21 komentarzy

Jak się całować 17 lutego 2022 - 23:35

Jabłkowe pyszności <3!

Odpowiedź
Monika 25 lutego 2022 - 22:40

Cudna szarlotka! Ja zawsze kombinuję z szarlotka i chyba takiej prostej klasycznej to jeszcze nie robiłam;)

Odpowiedź
admin 26 lutego 2022 - 20:41

Dziękuję i polecam 🙂

Odpowiedź
Wielkopolska Spiżarnia 6 kwietnia 2022 - 19:35

Wygląda przepysznie 🙂 Świetny przepis na szybkie smaczne ciasto.

Odpowiedź
Marzena 16 września 2022 - 00:30

Pyszna szarlotka którą zrobiłam według Pani przepisu. Mam pytanie. Czy jabłka mogę zastąpić śliwkami?

Odpowiedź
admin 16 września 2022 - 20:51

Myślę, że tak, śliwki proszę ułożyć brzuszkami do dołu 🙂

Odpowiedź
Ania 18 października 2022 - 13:27

Czy mogę zrobić tą szarlotkę w tortownicy o średnicy 25cm?

Odpowiedź
admin 19 października 2022 - 21:19

Raczej nie, będzie za duża. Ale można po prostu wylepić mniejsze koło w tortownicy 25 cm.

Odpowiedź
Andzia 9 marca 2023 - 12:26

Właśnie zrobiłam szarlotkę i wylądowała w piekarniku. Prosty przepis, mam nadzieję że będzie wszystkim smakować.
Pozdrawiam

Odpowiedź
admin 9 marca 2023 - 21:19

Również mam taką nadzieję. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Anna 20 listopada 2022 - 17:24

Kompletnie nie umiem pięć ciast, a z tego przepisu dałam radę i wyszło rewelacyjne!

Odpowiedź
Aneta 13 marca 2023 - 15:08

Czy zamiast masła mogę użyć margaryny do ciasta? Jeśli tak to ile gram ?

Odpowiedź
admin 14 marca 2023 - 20:53

Dokładnie tyle samo, co masła 🙂

Odpowiedź
Asia 27 kwietnia 2023 - 20:32

Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem?

Odpowiedź
admin 28 kwietnia 2023 - 20:00

Tak

Odpowiedź
Głodny_pieróg 4 maja 2023 - 13:50

Kolejna świetna strona z przepisami- czy można jakoś wesprzeć?

Odpowiedź
admin 7 maja 2023 - 12:58

Pięknie dziękuję, myślę o założeniu aplikacji “wirtualna kawa”, a na razie będzie mi miło, jeżeli będziesz mnie odwiedzać <3 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
KATARZYNA 20 maja 2023 - 09:50

Uwielbiamy to ciasto! Robię je już któryś raz w tym miesiącu. Robię podwójną porcję w większej tortownicy. Pyszne, łatwe, tanie. Pięknie się prezentuje z gałką lodów. Bardzo się cieszę, że trafiłam na Pani przepis. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
admin 22 maja 2023 - 12:47

Dziękuję za miły komentarz 🙂 Ja również lubię to ciasto. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Kasia 30 października 2023 - 14:43

Jest przepyszne! Mam nadmiar gruszek, czy mogę jabłka zastąpić właśnie gruszkami w tym przepisie? Czy to będzie pasować? Pozdrawiam

Odpowiedź
admin 30 października 2023 - 17:50

Dziękuję 😀 Ja bym zrobiła jabłka z gruszkami, pół na pół 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz