Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Ciasteczka orkiszowe Św. Hildegardy

Ciasteczka orkiszowe Św. Hildegardy

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Orkisz, to prastare zboże, które zachowało swoją pierwotną formę, ponieważ w odróżnieniu od innych, nie poddaje się modyfikacjom genetycznym. Orkisz w medycynie Hildegardy, był podstawowym produktem odżywczym i jednocześnie leczniczym. Dzięki ponownemu odkryciu nauk Hildegardy, do łask wrócił również orkisz. Dzisiaj mamy pewność, że mniszka wyprzedzała swoją epokę o wieki.

Dzięki współczesnym badaniom naukowym wiemy, że w porównaniu z innymi zbożami, orkisz posiada optymalną zawartość jakościową i ilościową wszystkich składników – wysokowartościowego białka (o innej strukturze niż pszenica), węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, pierwiastków śladowych, elektrolitów i witamin. Zawiera w wysokiej ilości, niespotykanej w innych produktach, Thiocyanat – ważny element wzmacniający i  budujący system immunologiczny,  wzrostu komórek nerwowych, krwi, tkanek kostnych i ciał odpornościowych. Badania naukowe dowiodły, że właśnie dzięki wysokiej zawartości tego elementu, orkisz zapobiega powstawaniu w organizmie człowieka komórek nowotworowych, działa antyalergicznie, przeciwzapalnie, wzmacnia serce i system nerwowy, podnosi witalność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, zapewnia lepszą budowę tkanki mięśniowej, wpływa na poprawienie nastroju.

Zapraszam na prosty przepis, na deserowe ciasteczka z orkiszu. Ciastka bardzo dobrze się przechowują, długo zachowują świeżość, są aromatyczne, a przy tym wg. zapewnień Hildegardy mają korzystny wpływ na nasze zdrowie i nastrój 🙂

Ciasteczka orkiszowe wg.Św. Holdegardy

 

                                      Składniki na ciasteczka orkiszowe wg. św. Hildegardy

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 duże jajko
  • 100 g masła
  • 80 g. mielonych migdałów
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 zmielone goździki ( można utłuc w moździerzu )
  • 3 – 4 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ( opcjonalnie )

Wszystkie składniki posiekaj, lub zagnieć w dłoniach na gładkie ciasto.  Ciasto będzie dość sypkie, ze względu na małą ilość tłuszczu, w razie potrzeby, można dodać mleko lub zimną wodę. Ciasto owiń folią spożywczą i daj do lodówki na 20 minut.

Po tym czasie, odrywaj z ciasta mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozwałkuj na posypanym mąką blacie, na grubość około 0,5 cm.  Kieliszkiem do wina, lub wybraną foremką, wycinaj ciasteczka. Ciastka układaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piecz w piekarniku, nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 20 – 25 minut, aż się lekko zarumienią.

Po wystudzeniu, przełóż do słoja lub puszki. Jedz nie więcej niż 5 sztuk dziennie, dzieci 3 sztuki – wg. zaleceń Hildegardy 🙂

Smacznego 🙂

Bibliografia –> Klik

Powiązane posty

5 komentarzy

Patrycja Reszko 15 marca 2022 - 19:57

Dawno nie piekłam ciasteczek, narobiłaś mi apetytu!

Odpowiedź
admin 15 marca 2022 - 20:48

Polecam z orkiszu 🙂

Odpowiedź
Monika 16 marca 2022 - 06:38

Bardzo ciekawie napisany post:) I takie pyszne ciasteczka, super:)

Odpowiedź
admin 16 marca 2022 - 11:44

<3

Odpowiedź
Kuchcik gotuje 20 marca 2022 - 11:09

Ciekawa propozycja, a z migdałami coś dla mnie

Odpowiedź

Zostaw komentarz