Początkowo kasza gryczana z cebulką i serem feta, miała być wykorzystana jako farsz do pierogów. Jednak w połowie akcji pierogowo – gryczanej, zupełnie opuścił mnie twórczy poryw…. i z farszu zrobiłam kotlety 😀 Jest prościej, bardziej dietetycznie i chyba smaczniej. Kaszę gotuję wcześniej na sypko, do przestudzonej dodaję przesmażoną cebulkę, ser i zioła. Kotlety krótko smażę i od razu podaję z surówką. Bardzo polecam, tak podana kasza gryczana, jest dużo bardziej atrakcyjna, niż ta gotowana 🙂
Składniki / 3-4 osoby
- szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- 180 g bałkańskiego serka sałatkowego typu feta ( u mnie Turek )
- duża cebulka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonej bazylii
- płatki owsiane lub jaglane do panierki ( mogą być mielone )
- olej do smażenia
22 komentarze
Jeszcze takich nie robiłam, smakowite:)
mniam! 🙂 lubię kotlety z kaszy 🙂
Wyglądają przepysznie. Pozdrawiam
Apetycznie wyglądają! 🙂 Ciekawa jestem też tej drugiej wersji z pierogami! 🙂
Super apetyczne kotlety.Czy ta kasza różni się w smaku od gryczanej palonej?,bo widzę,że mam tylko paloną.
To bez różnicy Laura, możesz zrobić z palonej. Dla mnie niepalona ma lepszy smak.
Bardzo ciekawy przepis!
no nie.. zgodzić się nie mogę, ja to bym zrobiła tak: w poniedziałek pierogi, a we wtorek te cudeńka, bo oba mnie zaciekawiły 😀
Wyglądają pysznie 😉
Apetyczne 😀
Oj urodziwe te kotlety urodziwe i to bardzo 🙂
Smaczne, zdrowe i pomysłowe te kotlety. Nie jadłam takich, ale ciekawa smaku pewnie je zrobię 🙂
Gosiu, ale fajny zamiennik dla miesa i pomysl na smaczny obiad. Dziekuje i pozdrawiam Beata
Na głodnego takich kotletów oglądać nie mogę, zaraz monitor będzie cały ze śliny 😉
Pysznie wyglądają!
Bardzo pięknie wyglądają. Podobny smak znam, ale i tak z ochotą podkradła bym kilka z Twojego talerza. Są takie zwarte i apetyczne…
oo nieeeee… ssanie w żołądku czuję właśnie 😀 u m nie jesze obiadem nawet nie pachnie 😀
Przypomniały nam się pierwsze kotlety z kaszy gryczanej… pięknie wyglądały! Dopóki się nie rozleciały xD
Nigdy z kaszy gryczanej kotletów nie robiłam, ale wyglądają super apetycznie. U mnie to tak często jest, że mam w planach zrobienie czegos tam, potem wena odchodzi i szybko powstaje coś prostszego 🙂 Pozdrawiam
Kotleciki wyglądają apetycznie ! Doskonała potrawa bez mięska !!
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Pyszne muszą być 🙂
O takich kotlecikach bym nie pomyślała. Świetny pomysł.
Na pierwszy rzut oka wyglądają jak klasyczne kotlety mielone. Bardzo fajny pomysł:)
Idealne! Dziekuję za tę kulinarna inspirację!
Robiłam kilkaktotnie burgery buraczane z kaszą jaglaną, jestem ich wielką fajnką! 🙂
W wolnej chwili zapraszam do mnie: http://www.zycieinspiruje.pl
Buziaki! 🙂