Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kotlety z kaszy gryczanej

Kotlety z kaszy gryczanej

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Początkowo kasza gryczana z cebulką i serem feta, miała być wykorzystana jako farsz do pierogów. Jednak w połowie akcji pierogowo – gryczanej, zupełnie opuścił mnie twórczy poryw…. i z farszu zrobiłam kotlety 😀 Jest prościej, bardziej dietetycznie i chyba smaczniej. Kaszę gotuję wcześniej na sypko, do przestudzonej dodaję przesmażoną cebulkę, ser i zioła. Kotlety krótko smażę i od razu podaję z surówką. Bardzo polecam, tak podana kasza gryczana, jest dużo bardziej atrakcyjna, niż ta gotowana 🙂

DSC_0372

Składniki / 3-4 osoby
  • szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 180 g bałkańskiego serka sałatkowego typu feta ( u mnie Turek )
  • duża cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • płatki owsiane lub jaglane do panierki ( mogą być mielone )
  • olej do smażenia
Gotuję dwie pełne szklanki wody ( nie dodaję soli, ponieważ ser feta jest mocno słony ). Do gotującej wody dodaję pełną szklankę kaszy, mieszam i po ponownym zagotowaniu, gotuję około 15 minut. Po tym czasie zostawiam kaszę pod przykryciem do napęcznienia, na 15 minut. Gotową kaszę przekładam do miseczki do przestudzenia.
Cebulkę i czosnek drobno kroję i krótko smażę do czasu, aż warzywa odparują wodę. Ser dokładnie rozdrabniam widelcem. Twardy ser należy zmielić.
Do schłodzonej kaszy dodaję cebulkę z czosnkiem, ser i zioła. Wszystko dokładnie mieszam.
Z masy formuję owalne, grubsze kotlety. Kotlety delikatnie panieruję w płatkach jaglanych lub owsianych. Na patelni rozgrzewam olej. Na gorący olej kładę kotlety, smażę je krótko, na większym ogniu, tylko do zrumienienia.
Gotowe kotlety od razu podaję. Smakują do mięs i surówek. Smacznego 🙂

DSC_0383

Powiązane posty

22 komentarze

Lena 26 października 2015 - 09:37

Jeszcze takich nie robiłam, smakowite:)

Odpowiedź
Ania 26 października 2015 - 12:26

mniam! 🙂 lubię kotlety z kaszy 🙂

Odpowiedź
mariola1903 26 października 2015 - 12:29

Wyglądają przepysznie. Pozdrawiam

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 26 października 2015 - 14:51

Apetycznie wyglądają! 🙂 Ciekawa jestem też tej drugiej wersji z pierogami! 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 26 października 2015 - 16:10

Super apetyczne kotlety.Czy ta kasza różni się w smaku od gryczanej palonej?,bo widzę,że mam tylko paloną.

Odpowiedź
napiecyku 26 października 2015 - 18:07

To bez różnicy Laura, możesz zrobić z palonej. Dla mnie niepalona ma lepszy smak.

Odpowiedź
InnaM 26 października 2015 - 16:56

Bardzo ciekawy przepis!

Odpowiedź
Salvador Dali 26 października 2015 - 19:04

no nie.. zgodzić się nie mogę, ja to bym zrobiła tak: w poniedziałek pierogi, a we wtorek te cudeńka, bo oba mnie zaciekawiły 😀
Wyglądają pysznie 😉

Odpowiedź
Sosna 26 października 2015 - 19:24

Apetyczne 😀

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 26 października 2015 - 19:41

Oj urodziwe te kotlety urodziwe i to bardzo 🙂

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 26 października 2015 - 21:12

Smaczne, zdrowe i pomysłowe te kotlety. Nie jadłam takich, ale ciekawa smaku pewnie je zrobię 🙂

Odpowiedź
BEATA REDZIMSKA 27 października 2015 - 08:02

Gosiu, ale fajny zamiennik dla miesa i pomysl na smaczny obiad. Dziekuje i pozdrawiam Beata

Odpowiedź
marcelina 27 października 2015 - 08:28

Na głodnego takich kotletów oglądać nie mogę, zaraz monitor będzie cały ze śliny 😉
Pysznie wyglądają!

Odpowiedź
alezakwas 27 października 2015 - 08:54

Bardzo pięknie wyglądają. Podobny smak znam, ale i tak z ochotą podkradła bym kilka z Twojego talerza. Są takie zwarte i apetyczne…

Odpowiedź
Zawód Kobieta 27 października 2015 - 12:50

oo nieeeee… ssanie w żołądku czuję właśnie 😀 u m nie jesze obiadem nawet nie pachnie 😀

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 27 października 2015 - 17:35

Przypomniały nam się pierwsze kotlety z kaszy gryczanej… pięknie wyglądały! Dopóki się nie rozleciały xD

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 28 października 2015 - 16:49

Nigdy z kaszy gryczanej kotletów nie robiłam, ale wyglądają super apetycznie. U mnie to tak często jest, że mam w planach zrobienie czegos tam, potem wena odchodzi i szybko powstaje coś prostszego 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedź
Ela 28 października 2015 - 18:38

Kotleciki wyglądają apetycznie ! Doskonała potrawa bez mięska !!
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 29 października 2015 - 22:59

Pyszne muszą być 🙂

Odpowiedź
mopswkuchni 4 listopada 2015 - 18:29

O takich kotlecikach bym nie pomyślała. Świetny pomysł.

Odpowiedź
Sylwia W. 4 listopada 2015 - 22:57

Na pierwszy rzut oka wyglądają jak klasyczne kotlety mielone. Bardzo fajny pomysł:)

Odpowiedź
Gaja 5 listopada 2015 - 10:28

Idealne! Dziekuję za tę kulinarna inspirację!
Robiłam kilkaktotnie burgery buraczane z kaszą jaglaną, jestem ich wielką fajnką! 🙂

W wolnej chwili zapraszam do mnie: http://www.zycieinspiruje.pl

Buziaki! 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz