Home Dania i dodatkiPrzetwory Konfitura z żurawiny do serów i mięs

Konfitura z żurawiny do serów i mięs

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Lubię jesień za jej zapachy, kolory i dary w postaci owoców. Właśnie teraz mamy sezon na żurawinę, na targowiskach można kupić świeże owoce z bieżących zbiorów. Warto przygotować kilka małych słoiczków, prostej konfitury, która ożywi smak świątecznych pieczeni, lub będzie wspaniałym dodatkiem do oscypka na ciepło. Bardzo polecam 🙂

DSC_0431

Składniki
  • 400 g zmrożonej żurawiny
  • 3/4 szklanki soku  pomarańczy
  • 1/2 szkl. wody
  • 5 łyżek cukru
Żurawinę daję do miseczki, dolewam wodę, owoce dokładnie czyszczę, wodę wylewam. Czynność powtarzam.
Do rondla z grubym dnem daję sok, wodę i żurawinę. Wszystko podgrzewam na większym ogniu, pod przykryciem. Kiedy wszystkie owoce popękają, zmniejszam ogień.
Do przecieru dodaję cukier, całość mieszam drewnianą łyżką i nadal smażę. Konfiturę smażę około 20 minut, na bardzo małym ogniu, uważając, żeby się nie przypaliła.
Małe słoiczki ( czyste i wyparzone ) napełniam gorącą konfiturą i zakręcam. Obracam do góry dnem i odstawiam. Przechowuję w chłodnym miejscu. Smacznego 🙂

DSC_0423

DSC_0454

 

Powiązane posty

16 komentarzy

awiola 28 października 2015 - 18:27

Pychota. Mniam, mniam 🙂

Odpowiedź
Ela 28 października 2015 - 18:36

Wspaniały pomysł na powidełka !!
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
lena 28 października 2015 - 19:53

Robiłam żurawinę do mięs, i pokusiłam się jeszcze o borówkę na święta;)

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 28 października 2015 - 19:58

Nigdy takiej konfitury do wytworów wytrawnych nie jadłyśmy, a bardzo chciałybyśmy takiego połączenia spróbować 🙂

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 28 października 2015 - 20:35

Bardzo mnie zaciekawił Twój przepis – fajne połączenie żurawin z sokiem pomarańczowym! 🙂 Mam w lodówce koszyczek świeżych żurawin i właśnie zastanawiam się nad ich wykorzystaniem – pozdrawiam! 🙂

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 28 października 2015 - 21:01

Bardzo fajna żurawina, lubią ją pod każdą postacią 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 28 października 2015 - 21:21

ja myślałam, że to banan na zdjęciu, a to chyba oscypek? 🙂
Mniam, nigdy nie robiłam sama takiej żurawiny.. ale musi mieć smak, mmm.. 🙂

Odpowiedź
napiecyku 28 października 2015 - 21:22

To jest oscypek, tylko nie wędzony 🙂

Odpowiedź
Ania 28 października 2015 - 21:45

taka domowa musi być przepyszna 🙂

Odpowiedź
Agnieszka - Polska Zupa 29 października 2015 - 10:51

Kocham żurawinę, W tym roku jeszcze nie kupowałam:)

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 29 października 2015 - 22:42

Taki serek tylko z żurawiną. Świetny pomysł na żurawinę do słoiczków. Jeszcze zdążę zrobić 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 30 października 2015 - 08:42

już pora na żurawinę:) do mięsa i serów jest niezastąpiona.

Odpowiedź
mlodakk 30 października 2015 - 11:06

Pysznie i zdrowo

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 30 października 2015 - 15:55

Lubię konfiturę z żurawiny z sernikiem, szczególnie z tym świątecznym 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 30 października 2015 - 21:44

Pyszna i zdrowa 🙂

Odpowiedź
Programista w kuchni 1 listopada 2015 - 10:01

Świetnie się prezentuje ta konfitura 🙂 Miałem okazję spróbować podobnej podanej z smażonym serkiem camembert. Rewelacja 🙂 Dodaje przepis do zakładek i na pewno kiedyś spróbuję!

Odpowiedź

Zostaw komentarz