Robiąc przedświąteczne porządki, na dnie szuflady znalazłam torebkę maku, na weekend upiekłam więc babkę makową. Ucierana, maślana babka ze starego zeszytu, wyszła jak malowana. Jeżeli masło mamy miękkie można ucierać ciasto mikserem, można również, tradycyjnym sposobem utrzeć babkę drewnianą pałką w kamionkowej makutrze. Proste i bardzo smaczne ciasto, bardzo polecam 🙂
Składniki
- 1 szklanka + 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka suchego maku
- 4 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki aromatu rumowego
21 komentarzy
Za dziecka uwielbiałam taką 🙂
Wesołych i Smacznych Świąt 🙂
Babka robi wielkie wrażenie 🙂
Lena, Rhubarb-baby
Wielka, cudna i pysznie wygląda!
Taka babka chodzi za mną już od dawna, ale nie miałam czasu jej zrobić. Świetnie Ci wyszła 🙂
Wesołych i spokojnych Świąt Małgosiu 🙂
Boska baba! Wesołych Świąt Małgosiu!
Wspaniała babka! 🙂 Takie przepisy ze starych zeszytów – ciągle najlepsze! 🙂 Pozdrawiam i wesołych Świąt! 🙂
Fajny pomysł z tym makiem 🙂 Babka super 🙂
Pięknie wygląda w przekroju 🙂 Mak idealnie pasuje do takich wypieków, nie tylko do makowca 😀 Wesołych zajączków :*
Pyszna babeczka, ziarenka maku w ciastach są świetne 🙂 Wesołych i pogodnych Świąt Małgosiu 🙂
Wygląda świetnie :-).
Babeczka pierwsza klasa 🙂 Miłych i udanych Świąt życzę 🙂
Pyszna baba! 😉 lubię taką….
Wesołych Świąt Małgosiu, pysznych i słoneczmych 🙂 pozdrawiam!
Dziękuję dziewczyny, ubierajcie się ciepło 🙂
Gosiu wszystkiego naj na Swieta, babka wyglada przepysznie, pozdrawiam serdecznie Beata
Szkoda bardzo, że się ostatnimi czasy opuściłam z systematycznym odwiedzaniem blogów, bo u mnie w tę Wielkanoc babki nie było, ani makowca (no jeśli nie liczyć tego przywiezionego przez Ciocię), a tak to by było dwa w jednym. A jaki wygląd ma apetyczny. Co z tego, że po świętach, ale ją zrobię na pewno!
A dziś jeszcze na resztkę świąt życzę wesołego i optymistycznego Lanego Poniedziałku!
Pozdrowieńka,
Megly.
Bardzo lubię takie makowe baby. Ja robiłam na białkach, ale niestety zanim zrobiłam zdjęcia to już nie za bardzo było co fotografować 🙂 Twoja jest śliczna.
piękna piegowata babka!
Wspaniała babka 🙂 !
Bardzo lubię, choć u mnie w wersji bez jabłka 😉
Cześć 🙂 dziś rano losowo wybrałam ten przepis, upiekłam, właśnie jedliśmy jeszcze ciepła, jest pyszna! Dzieki Malgosiu za wpaniały przepis na babkę z makiem *
Dziękuję Krysiu 🙂 Cieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrowienia dla rodzinki 🙂