Home Kuchnie świataKuchnia staropolska Kotlety z miodowo – ziołowej marynaty

Kotlety z miodowo – ziołowej marynaty

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Na kotlety wieprzowe do grillowania, lub pieczenia zwykle wybieram chudszy karczek lub szynkę. Potrawa bardzo prosta, idealna na ogrodowego grilla. Jeżeli nie chcemy długo czekać, możemy podpiec je w piekarniku, a nastepnie dać na grilla. W domu kotlety można przygotować na patelni grillowej. Miodowa marynata sprawia, że kotlety będą miały piękny, złoty kolor. Do tak przygotowanych kotletów często wybieram sałatkę z brokułów, pomidorów i gotowanego jajka, przepis na dole wpisu. Bardzo polecam 🙂
Ten przepis pojawi się w  e-booku kulinarnym serwisu ” zPierwszegoTloczenia.pl”

IMG_3310

Składniki
  • 6 kotletów z karczku wieprzowego
  • Łyżka papryki słodkiej
  • Biały pieprz
Składniki na marynatę
  • ½ szklanki oleju Kujawskiego z ostrą papryką, pomidorami i bazylią
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • Łyżka kolendry
  • Łyżka tymianku
  • sok z połowy cytryny
Składniki marynaty dokładnie mieszam w szklanym naczyniu. Kotlety zanurzam w marynacie, przykrywam i daję do lodówki na całą noc. Na następny dzień mięso osączam z marynaty, posypuję papryką i pieprzem.
Kotlety kładę na rozgrzany ruszt. Grilluję, często obracając do czasu, aż się zrumienią. Mięso można również upiec w piekarniku na funkcji grill w temp. 200 stopni. Kotlety podaję z sałatką lub surówką.
Sałatka do potraw z grilla
  • 1 brokuł
  • 3 pomidory
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 180 g jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Brokuł krótko gotuję, odcedzam na sitku i dzielę na różyczki. Sparzone pomidory obieram i kroję na ćwiartki. Jajka również kroję na ćwiartki. Brokuły, jajka i pomidory podaję z sosem z jogurtu, majonezu i czosnku. Smacznego 🙂

IMG_3307

 

Powiązane posty

15 komentarzy

Ela Dz 1 kwietnia 2015 - 20:00

Piękne, apetyczne kotleciki. 🙂

Odpowiedź
Olka 1 kwietnia 2015 - 21:06

Bardzo apetyczne 🙂 aż ślinka cieknie…

Odpowiedź
Nemi 1 kwietnia 2015 - 21:20

Zgłodniałam od samego patrzenia:)

Odpowiedź
Ladylaura 1 kwietnia 2015 - 22:36

Mega pyszne.

Odpowiedź
poproszę dokładkę 1 kwietnia 2015 - 22:47

wygląda bardzo apetycznie :-))

Odpowiedź
beata redzimska 2 kwietnia 2015 - 00:19

Wyglada super. Tez zglodnialam od samego patrzenia. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
Agnieszka 2 kwietnia 2015 - 07:46

Żeby już ten sezon grillowy się zaczął 🙂

Odpowiedź
Ania 2 kwietnia 2015 - 10:14

Wyglądają fantastycznie i soczyście 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 2 kwietnia 2015 - 12:46

Wyglądając tak pięknie i smakowicie nie można liczyć na dłuższe pozostanie (przeżycie) na talerzu. Pewnie po kotletach już ani śladu 🙂 Zbliża się Wielkanoc, więc przyjmij proszę, od nas, najserdeczniejsze życzenia, pomyślności, radości i ciepła 🙂

Odpowiedź
zjedz_mnie 2 kwietnia 2015 - 14:57

Wyglądają przeuroczo i chociaż karkówka raczej nie niej w moich zainteresowaniach, to na Twoja bym się skusiła 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 2 kwietnia 2015 - 15:19

Najbardziej smakowicie wygląda ta świecąca skórka 😀

Odpowiedź
ja i moje urwisy 2 kwietnia 2015 - 19:58

Wyglądają pysznie 🙂

Odpowiedź
beti 6 kwietnia 2015 - 17:07

Lubie taką marynatę do mięs 🙂

Odpowiedź
Pati 9 kwietnia 2015 - 07:53

Jakie pyszniutkie!

Odpowiedź
Megly 11 kwietnia 2015 - 19:53

Miód i zioła- połączenie idealne. Jestem mięsożercą i z chęcią łowię nowości kulinarne odnośnie marynowania i doprawiania mięs. Super pomysł. Pozdrowieńka 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz