Home Na słodkoBabki i muffiny Babka makowa

Babka makowa

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Robiąc przedświąteczne porządki, na dnie szuflady znalazłam torebkę maku, na weekend upiekłam więc babkę makową. Ucierana, maślana babka ze starego zeszytu, wyszła jak malowana. Jeżeli masło mamy miękkie można ucierać ciasto mikserem, można również, tradycyjnym sposobem utrzeć babkę drewnianą pałką w kamionkowej makutrze. Proste i bardzo smaczne ciasto, bardzo polecam 🙂
Ostatni przedświąteczny wpis, chcę zakończyć życzeniami. Wszystkim fanom i wiernym czytelnikom bloga Napiecyku, życzę wszelkiej pomyślności i radości w życiu zawodowym i prywatnym. Niech te święta będą przepełnione szczęściem, radością i spokojem w gronie najbliższych. Dziękuję za wszystko 🙂
Małgosia.

IMG_4732

Składniki
  • 1 szklanka + 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu rumowego
Masło ucieram z cukrem na krem. Stopniowo dodaję jajka. Po dodaniu każdego jajka ucieram do czasu, kiedy masa będzie jednolita i gładka. Dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i nadal ucieram. Dodaję mak, mleko i aromat rumowy. Ucieram do czasu, kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Foremkę z kominkiem smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Ciasto daję do nagrzanego piekarnika i piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Gotowe, zostawiam do przestudzenia na 30 min. Smacznego 🙂

IMG_4740

IMG_4770

Powiązane posty

21 komentarzy

ja i moje urwisy 2 kwietnia 2015 - 19:20

Za dziecka uwielbiałam taką 🙂

Odpowiedź
lena 2 kwietnia 2015 - 19:59

Wesołych i Smacznych Świąt 🙂
Babka robi wielkie wrażenie 🙂
Lena, Rhubarb-baby

Odpowiedź
Drink Eat Live 2 kwietnia 2015 - 22:24

Wielka, cudna i pysznie wygląda!

Odpowiedź
Marta gotuje 2 kwietnia 2015 - 22:59

Taka babka chodzi za mną już od dawna, ale nie miałam czasu jej zrobić. Świetnie Ci wyszła 🙂
Wesołych i spokojnych Świąt Małgosiu 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 3 kwietnia 2015 - 01:55

Boska baba! Wesołych Świąt Małgosiu!

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 3 kwietnia 2015 - 12:39

Wspaniała babka! 🙂 Takie przepisy ze starych zeszytów – ciągle najlepsze! 🙂 Pozdrawiam i wesołych Świąt! 🙂

Odpowiedź
beti 3 kwietnia 2015 - 14:07

Fajny pomysł z tym makiem 🙂 Babka super 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 3 kwietnia 2015 - 15:53

Pięknie wygląda w przekroju 🙂 Mak idealnie pasuje do takich wypieków, nie tylko do makowca 😀 Wesołych zajączków :*

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 3 kwietnia 2015 - 18:13

Pyszna babeczka, ziarenka maku w ciastach są świetne 🙂 Wesołych i pogodnych Świąt Małgosiu 🙂

Odpowiedź
Tyiu 4 kwietnia 2015 - 15:02

Wygląda świetnie :-).

Odpowiedź
zjedz_mnie 4 kwietnia 2015 - 17:33

Babeczka pierwsza klasa 🙂 Miłych i udanych Świąt życzę 🙂

Odpowiedź
Olka 4 kwietnia 2015 - 21:27

Pyszna baba! 😉 lubię taką….
Wesołych Świąt Małgosiu, pysznych i słoneczmych 🙂 pozdrawiam!

Odpowiedź
napiecyku 4 kwietnia 2015 - 21:32

Dziękuję dziewczyny, ubierajcie się ciepło 🙂

Odpowiedź
beata redzimska 4 kwietnia 2015 - 23:00

Gosiu wszystkiego naj na Swieta, babka wyglada przepysznie, pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
Megly 6 kwietnia 2015 - 15:16

Szkoda bardzo, że się ostatnimi czasy opuściłam z systematycznym odwiedzaniem blogów, bo u mnie w tę Wielkanoc babki nie było, ani makowca (no jeśli nie liczyć tego przywiezionego przez Ciocię), a tak to by było dwa w jednym. A jaki wygląd ma apetyczny. Co z tego, że po świętach, ale ją zrobię na pewno!
A dziś jeszcze na resztkę świąt życzę wesołego i optymistycznego Lanego Poniedziałku!
Pozdrowieńka,
Megly.

Odpowiedź
Agnieszka 7 kwietnia 2015 - 15:04

Bardzo lubię takie makowe baby. Ja robiłam na białkach, ale niestety zanim zrobiłam zdjęcia to już nie za bardzo było co fotografować 🙂 Twoja jest śliczna.

Odpowiedź
Obiad gotowy! 7 kwietnia 2015 - 15:45

piękna piegowata babka!

Odpowiedź
Moja pasja smaku 7 kwietnia 2015 - 16:56

Wspaniała babka 🙂 !

Odpowiedź
Kubełek Smakowy 18 kwietnia 2015 - 21:32

Bardzo lubię, choć u mnie w wersji bez jabłka 😉

Odpowiedź
Krysia 26 kwietnia 2015 - 13:45

Cześć 🙂 dziś rano losowo wybrałam ten przepis, upiekłam, właśnie jedliśmy jeszcze ciepła, jest pyszna! Dzieki Malgosiu za wpaniały przepis na babkę z makiem *

Odpowiedź
napiecyku 26 kwietnia 2015 - 18:25

Dziękuję Krysiu 🙂 Cieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrowienia dla rodzinki 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz