Na małą, rocznicową okazję, upiekłam delikatny tort z bitą śmietaną i z wiśniami. Biszkopt warto nasączyć mocnym naparem herbaty z cytryną, lub z rumem. Najbardziej sprawdzą się wiśnie w syropie ze słoiczka, mogą być również wiśnie w likierze, lub maliny świeże i mrożone. Ja użyłam wiśni w syropie z tego przepisu –> zobacz tutaj.
Polecam na małe okazje 🙂
Składniki na torcik z bitą śmietaną / tortownica śr. 20 cm
Składniki na biszkopt
- 120 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- 2 łyżki kakao
Nasączenie – 3/4 szklanki mocnego naparu herbaty + 4 łyżki soku z cytryny. Zamiast soku, można dodać likier lub rum.
Wszystkie składniki na biszkopt, powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijam na najniższych obrotach na pianę, dodaję cukier i ubijam do czasu, kiedy cukier się rozpuści. Stopniowo dodaję żółtka i nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie puszysta i lśniąca. Na koniec dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszam, tylko do połączenia składników.
Na dno tortownicy, daję papier do pieczenia. Najlepiej papier położyć na spodzie, następnie zacisnąć boki tortownicy, a papier, który odstaje odciąć nożyczkami.
Masę ostrożnie przelewam do tortownicy. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę około 25 minut, w temp. 180 stopni, do suchego patyczka.
Gotowy biszkopt odstawiam do wystudzenia, następnie kroję na dwa blaty. Blaty należy dokładnie nasączyć naparem herbaty.
Składniki na masę
- 200 g mocno schłodzonej śmietany kremówki
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 1 pełna łyżeczka żelatyny + 4 łyżki wody
- mały słoiczek wiśni w syropie lub szklanka malin
Żelatynę rozpuszczam w małej ilości wody, zostawiam do napęcznienia.
Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, na puszysty krem.
Żelatynę bardzo delikatnie podgrzewam, tylko do rozpuszczenia. Żelatyna nie może się przegrzać, ponieważ straci swoje właściwości.
Schodzoną żelatynę dodaję do łyżki śmietany, mieszam. Ostrożnie dodaję do reszty śmietany, ponownie mieszam.
Wiśnie można przekroić na pół i dodać do śmietany, lub ułożyć na biszkopcie. Biszkoptowe blaty, przekładam bitą śmietaną. Kilka wiśni można odłożyć, do dekoracji góry tortu.
Dekoracja
- 100 g gorzkiej czekolady
- łyżka masła
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść z masłem, w kąpieli wodnej. Masą posmaruj górę tortu.
Ciasto odstaw do schodzenia w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Wygląda pysznie, lubię takie ciasta 🙂
Chętnie bym się poczęstowała 🙂
Zapraszam na kawę 🙂