Home Dania i dodatki Zupa gulaszowa z udźca indyka w stylu węgierskim

Zupa gulaszowa z udźca indyka w stylu węgierskim

autor admin
Zupa gulaszowa w stylu węgierskim
Print Friendly, PDF & Email

Zupa gulaszowa z udźca indyka w stylu węgierskim, z papryką, przecierem pomidorowym i z marchewką. Bardzo aromatyczna, gęsta i pożywna. Zupę doprawiłam majerankiem i czosnkiem, podałam z kaszą jaglaną.

Smacznego 🙂

Zupa gulaszowa w stylu węgierskim

 

 

                                Składniki na zupę gulaszową z udźca indyka w stylu węgierskim

  •  400 g mięsa z udźca indyka
  • 2 małe marchewki
  • 2 szklanki passaty pomidorowej ( u mnie zmiksowane pomidory z tego przepisu –> klik )
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku / 2 łyżeczki majeranku / 3 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Marchewki obierz i pokrój na plasterki. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazdo nasienne, pokrój w kostkę. Mięso również pokrój na małe kawałki.

Na nagrzany olej, daj cebulę, liście laurowe i czosnek, smaż chwilę mieszając. Kiedy cebula odparuje wodę, dodaj mięso. Mięso smaż, kolejne kilka  minut. Kiedy mięso zmieni kolor, dorzuć paprykę w proszku.

Po chwili, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i marchewkę, dolej szklankę wody. Całość duś pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, około 30 minut.

Dodaj passatę pomidorową i majeranek. Zupę gulaszową, gotuj kolejne 10 minut, na koniec dopraw do smaku.

Na talerzu, posyp świeżo posiekaną cebulą dymką lub pietruszką 🙂 Smacznego 🙂

 

 

Powiązane posty

3 komentarze

Jak się całować 8 lutego 2022 - 13:58

Mega pożywna i smaczna zupka 😉

Odpowiedź
Patrycja Reszko 9 lutego 2022 - 11:50

Bardzo lubię mięso z udźca indyka i też często robię z niego gulasz 🙂

Odpowiedź
admin 9 lutego 2022 - 12:03

Dla mnie najlepsze mięso na gulasz 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz