Łatwa do zrobienia, delikatna zupa z białych warzyw – kalafiora, pietruszki, pora, czosnku i ziemniaków. Możesz ją przygotować na mięsnym bulionie, ale nie jest to koniecznością. Rosół, możesz zastąpić oliwą lub masłem klarowanym, na którym podsmażysz część warzyw.
Zupa dobra dla dorosłych i dzieci. Polecam 🙂
Składniki na zupę – krem z białych warzyw
- 2 litry wody lub bulionu
- 2 małe ziemniaki
- 1 mały kalafior
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 por ( jasna i jasnozielona część )
- łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka majeranku
- liście laurowe, ziele angielskie ( opcjonalnie )
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
- łyżka mała klarowanego lub oleju
Do podania – grzanki, drobno posiekany szczypiorek lub koperek, oliwa
Kalafiora podziel na różyczki. Ziemniaki i pietruszkę, obierz i pokrój w kostkę. Z pora usuń wierzchnie liście, pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek drobno posiekaj.
Do bulionu lub wody, daj kalafiora, ziemniaki i pietruszkę. Gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem. Jeżeli gotujesz na wodzie, możesz dodać kilka liści laurowych i ziele angielskie.
Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane, dorzuć pora, cebulę i czosnek. Warzywa smaż mieszając, do czasu kiedy się lekko przyrumienią. Przesmażone warzywa, dodaj do bulionu.
Dodaj również majeranek, sok z cytryny i chili. Dopraw do smaku wg. uznania. Gotuj całość do czasu, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Gotowy wywar, zmiksuj na krem.
Podaj z grzankami, świeżymi ziołami, oliwą… tak jak lubisz. Smacznego 🙂
4 komentarze
Fajnie że doprawiona majerankiem…
Też lubię majeranek, najlepszy 😀
Często u mnie ostatnie takie zupki, bo wykorzystuję resztę zapasów korzeniowych warzyw. Ta cytryna wśród składników niezbędna! Ja czasem zamieniam na ocet jabłkowy. Odrobina kwaśnego cudownie podkreśla słodycz warzyw. Super przepis 🙂
Dziękuję, często dodaję sok z cytryny do warzywnych zup 🙂