Home Dania i dodatki Zupa – krem z białych warzyw

Zupa – krem z białych warzyw

autor admin
Zupa z białych warzyw
Print Friendly, PDF & Email

Łatwa do zrobienia, delikatna zupa z białych warzyw – kalafiora, pietruszki, pora, czosnku i ziemniaków. Możesz ją przygotować na mięsnym bulionie, ale nie jest to koniecznością. Rosół, możesz zastąpić oliwą lub masłem klarowanym, na którym podsmażysz część warzyw.

Zupa dobra dla dorosłych i dzieci. Polecam 🙂

Zupa z białych warzyw

Zupa z białych warzyw

Składniki na zupę – krem z białych warzyw

  • 2 litry wody lub bulionu
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 mały kalafior
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 por ( jasna i jasnozielona część )
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka majeranku
  • liście laurowe, ziele angielskie ( opcjonalnie )
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka mała klarowanego lub oleju

Do podania – grzanki, drobno posiekany szczypiorek lub koperek, oliwa

Kalafiora podziel na różyczki. Ziemniaki i pietruszkę, obierz i pokrój w kostkę. Z pora usuń wierzchnie liście, pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek drobno posiekaj.

Do bulionu lub wody, daj kalafiora, ziemniaki i pietruszkę. Gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem. Jeżeli gotujesz na wodzie, możesz dodać kilka liści laurowych i ziele angielskie.

Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane, dorzuć pora, cebulę i czosnek.  Warzywa smaż mieszając, do czasu kiedy się lekko przyrumienią. Przesmażone warzywa, dodaj do bulionu.

Dodaj również majeranek, sok z cytryny i chili. Dopraw do smaku wg. uznania. Gotuj całość do czasu, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Gotowy wywar, zmiksuj na krem.

Podaj z grzankami, świeżymi ziołami, oliwą… tak jak lubisz. Smacznego 🙂

Powiązane posty

4 komentarze

Patrycja Reszko 7 kwietnia 2021 - 16:39

Fajnie że doprawiona majerankiem…

Odpowiedź
admin 7 kwietnia 2021 - 19:22

Też lubię majeranek, najlepszy 😀

Odpowiedź
Pichceniomania 7 kwietnia 2021 - 23:30

Często u mnie ostatnie takie zupki, bo wykorzystuję resztę zapasów korzeniowych warzyw. Ta cytryna wśród składników niezbędna! Ja czasem zamieniam na ocet jabłkowy. Odrobina kwaśnego cudownie podkreśla słodycz warzyw. Super przepis 🙂

Odpowiedź
admin 8 kwietnia 2021 - 10:46

Dziękuję, często dodaję sok z cytryny do warzywnych zup 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz