Home Dania i dodatki Dobra zupa gulaszowa

Dobra zupa gulaszowa

autor admin
Dobra zupa gulaszowa
Print Friendly, PDF & Email

Znakomita, pożywna i gęsta zupa gulaszowa z warzywami korzeniowymi i dużą ilością majeranku. Taką tradycyjną zupę, zrobisz ze składników dostępnych w każdym, większym sklepie spożywczym. Zamiast kroić warzywa w kostkę, ścieram je na plasterki na tarce do warzyw, to znacznie ułatwia pacę. Zupę gulaszową przygotuj koniecznie w większym garnku, na drugi dzień będzie jak znalazł 🙂

Dobra zupa gulaszowa

Dobra zupa gulaszowa z warzywami korzeniowymi

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 4 ziemniaki
  • 2 większe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 350 g pieczarek
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 3 liście laurowe / 5 ziaren ziela angielskiego / 1 pełna łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Warzywa umyj i obierz. Ziemniaki pokrój na większą kostkę. Marchewkę i pietruszkę, zetrzyj na tarce na plasterki. Pieczarki pokrój na grubsze plasterki. Cebulę pokrój w kostkę. Mięso pokrój na małe kawałki.

Na niewielkiej ilości oleju, przesmaż cebulkę, po chwili dodaj mięso, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko pomieszaj i smaż, do czasu, kiedy mięso zmieni kolor. Dodaj dwie szklanki gorącej wody, dopraw solą i gotuj całość pod przykryciem, około 40 minut.

Dodaj jeszcze 4 szklanki gorącej wody, następnie dodaj ziemniaki, pietruszkę i marchewkę. Gotuj wszystko, około 15 minut, do miękkości warzyw.

Na koniec dodaj passatę pomidorową, majeranek i pieczarki, gotuj całość kolejne 5 – 10 minut. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, dopraw bulion do smaku wg. uznania. Na talerzu, gorącą zupę gulaszową posyp posiekaną natką lub koperkiem.

Smacznego 🙂

Powiązane posty

1 komentarz

Królowa Karo 5 lutego 2024 - 20:24

Nie ma chyba lepszej zimowej zupy 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz