Home Dania i dodatki Racuchy z dynią i cynamonem

Racuchy z dynią i cynamonem

autor admin
Racuchy z pieczoną dynią i cynamonem
Print Friendly, PDF & Email

Ze względu na swoje właściwości, dynia zalicza się do grupy owoców działających oczyszczająco, przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo, a także przeciwrakowo. Dynia nie wchłania szkodliwych związków z nawozów. Jest więc bezpieczna dla maluchów i dorosłych.

Namawiam Was do zasmakowania w pieczonej dyni, mała dynia piżmowa pokrojona na grube plasterki, naprawdę piecze się bardzo szybko. Pieczenie wydobywa z dyni przyjemny słodko – maślany smak. Puree z dyni, wykorzystasz do zrobienia zdrowych zup, ciast, sosów, czy serników. Moje racuchy z dynią, mają piękny pomarańczowy kolor, są bardziej pożywne i sycące w porównaniu do racuchów klasycznych, a przy tym smakują znakomicie.

Dla dzieci to świetna propozycja na obiad, czy jesienny deser 🙂

Racuchy z pieczoną dynią i cynamonem

Składniki na racuchy z pieczoną dynią i cynamonem

  • 200 g puree z dyni
  • 50 g kefiru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej ( w wersji bezglutenowej można użyć mąki gryczanej )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia

Jak zrobić puree z dyni

Małą dynię piżmową, pokrój na plastry o grubości około 2 cm. Ułóż na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i skrop olejem. Czas pieczenia, to około 20 minut w temp. 190 stopni. Z upieczonych plasterków usuń skórkę, a miąższ zblenduj, lub połącz widelcem.

Do większej miski daj schłodzone puree i kefir, dokładnie połącz składniki ( można mieszać mikserem na małych obrotach ). Dodaj jajka, olej i cukier, ponownie wszystko pomieszaj.

Teraz dodaj mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Całość mieszaj, tylko do połączenia składników na gładką masę. Gotowa masa powinna mieć konsystencje budyniu, jeżeli jest za gęsta możesz dodać trochę kefiru.

Na patelni z nieprzywieralnym dnem, rozgrzej kilka łyżek oleju. Na gorący olej, łyżką nakładaj porcje masy dyniowej. Racuchy smaż na średnim ogniu, z każdej strony do zrumienienia.

Gotowe racuchy z dynią, układaj na papierowym ręczniku, do osączenia. Podawaj z cukrem pudrem, ulubionym dżemem, powidłami.

Smacznego 🙂

Powiązane posty

1 komentarz

Iwona T 10 listopada 2023 - 19:17

Pyszne i ten piękny, smakowity kolor 😀

Odpowiedź

Zostaw komentarz