Home Dania i dodatki Ziemniaki zapiekane z serem cheddar

Ziemniaki zapiekane z serem cheddar

autor admin
Ziemniaki zapiekane z serem cheddar
Print Friendly, PDF & Email

Do tego przepisu, najlepsze będą młode, polskie ziemniaki. Ziemniaki gotujemy, wydrążamy, napełniamy farszem i zapiekamy. Jeżeli ugotujesz ziemniaki dzień wcześniej, będzie z górki 😀

Ziemniaki zapiekane z serem, podawaj z sezonową surówką, lub z kefirem. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu 🙂

Ziemniaki zapiekane z serem cheddar

Składniki na ziemniaki zapiekane z serem cheddar

  • 5 większych młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • kilka plasterków dobrego, wędzonego boczku
  • 80 – 90 g. sera cheddar
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 2 pełne łyżki świeżo posiekanej pietruszki, koperku lub szczypiorku

Ziemniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, nie obieraj. Ugotuj w całości w wodzie, z dodatkiem soli. Ziemniaki powinny być miękkie, ale nie rozgotowanie. Gotowe ziemniaki wyciąg z wody, i odłóż do lekkiego schłodzenia.

Zetnij cienką, górną część ziemniaków. Łyżeczką wydrąż środek ziemniaków, zostawiając około 1 cm po bokach. Wydrążony miąższ ziemniaków, odłóż do miseczki i rozgnieć widelcem.

Na rozgrzaną patelnię, daj boczek pokrojony na małe kawałki, dodaj drobno pokrojoną cebulę. Kiedy boczek się stopi, a cebula zarumieni, dorzuć całość do miseczki z ziemniakami.

Dodaj również drobno starty ser cheddar i zioła, całość pomieszaj. Masę dopraw do smaku wg. uznania, ja dodałam pieprz. Farszem napełnij ziemniaki.

Żaroodporną foremkę, posmaruj olejem, ziemniaki daj do foremki. Całość zapiekaj, około 30 minut w temp. 190 stopni. Gotowe ziemniaki posyp ziołami. Podawaj z sezonową surówką, lub po prostu z kefirem, maślanką. Pycha !!!

Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

1 komentarz

Iwona T 15 czerwca 2023 - 00:27

Pyszny pomysł na młode ziemniaki 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz