Home Dania i dodatki Kremowa zupa z porem i jarmużem

Kremowa zupa z porem i jarmużem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Latem często robię kremowe zupy z warzyw, które akurat mam pod ręką. Bardzo podkręca smak takiej zupy por, cebula i jarmuż, ale w sezonie sięgam również po kalafiora, marchewkę, dynię, brokuły i ziemniaki. Ta zupa wcale nie musi być na bulionie mięsnym, jeżeli chcesz wzbogacić bulion w tłuszcze, dodaj oliwę lub śmietanę kremówkę.

Zupa jest bardzo smaczna, sycąca i zdrowa, przygotuj więcej porcji na dwa dni 🙂

Kremowa zupa z jarmużem i porem

Składniki na kremową zupę z jarmużem i porem

  • 1 i 1/2 litra wody
  • 1 mały kalafior podzielony na różyczki
  • 2 ziemniaki pokrojone na większe kawałki
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  •  4 posiekane ząbki czosnku
  • 1 por pokrojony na plasterki ( jasna i jasnozielona część )
  • 5 liści jarmużu
  • oliwa lub olej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 100 ml. słodkiej śmietany ( opcjonalnie )

Na dnie garnka, rozgrzej kilka łyżek oliwy lub oleju. Dodaj cebulę, czosnek i por, całość smaż mieszając, do czasu kiedy warzywa odparują wodę.

Dolej 1,5 litra gorącej wody, dorzuć ziemniaki i kalafior. Całość gotuj 25 minut.

Na koniec dodaj posiekane liście jarmużu i śmietanę ( jeżeli używasz ), gotuj jeszcze kilka minut.

Zupę zmiksuj na krem, dopraw do smaku, dodaj kurkumę. Kurkuma podkręci kolor zupy i doda pikantności.

Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

2 komentarze

admin 3 lipca 2023 - 20:37

Na pewno odwiedzę 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz