Home Dania i dodatki Dobre naleśniki bez glutenu

Dobre naleśniki bez glutenu

autor admin
Dobre naleśniki bez glutenu
Print Friendly, PDF & Email

Przepis na bardzo dobre, bezglutenowe naleśniki, z mąki ryżowej i ziemniaczanej. Naleśniki są bardzo plastyczne, dobrze się je smaży, są natomiast bardziej pożywne i sycące, w odróżnieniu od naleśników klasycznych. Warunkiem udanych bezglutenowych naleśników, jest rzadkie ciasto. Takie naleśniki, doskonale sprawdzą się również z wytrawnym nadzieniem. Zachęcam do spróbowania 🙂

Dobre naleśniki bez glutenu

Składniki na naleśniki bez glutenu / 5 sztuk

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej lub kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Do miski wbij jajka, rozbij je rózgą kuchenną na rzadką pianę. Dodaj mleko i wodę, pomieszaj.

Do płynnych składników, dodaj przesiane mąki – ryżową i ziemniaczaną, całość dokładnie pomieszaj.

Na dno patelni z nie przywierającym dnem, nalej odrobinę oleju, olej rozsmaruj papierowym ręcznikiem na całej powierzchni. Mocno nagrzej patelnię.

Na nagrzaną patelnię, nalej pierwszą porcję ciasta, zręcznym ruchem rozprowadź ciasto na całej powierzchni. Naleśniki smaż do zrumienienia, z każdej strony. Mąka ryżowa lubi opadać na dno, przed nabraniem kolejnej porcji, dokładnie pomieszaj ciasto. Pamiętaj również o natłuszczeniu dna, przed smażeniem kolejnego naleśnika.

Bezglutenowe naleśniki, podawaj z ulubionym nadzieniem np. smażone, starte jabłka z cynamonem, twarożek ze śmietaną, sezonowe owoce, jogurt, konfitura, powidła śliwkowe 🙂

Smacznego 🙂

Inspiracja –> Klik

Powiązane posty

7 komentarzy

Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia 17 maja 2023 - 22:59

Witam Cię cieplutko

Bardzo przepięknie i smakowicie wyglądają te bezglutenowe naleśniki. Idealne dla osób, którzy muszą przestrzegać dietę eliminacyjną – bezglutenową. Ja uwielbiam tradycyjne naleśniki, choć i te są również znakomite

Pozdrawiam Cię z całego serducha i przesyłam Tobie pozytywną energię
Patryk

Odpowiedź
admin 18 maja 2023 - 14:10

Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Monika-smakołyki na diecie 18 maja 2023 - 20:27

O proszę! jakoś nie pomyślałam o mące ziemniaczanej do naleśników….w sumie używam ją jej tylko do biszkopta, frużeliny z owoców . Naprawdę poszerzasz moje horyzonty, dziękuję:)

Odpowiedź
admin 22 maja 2023 - 12:50

Dziękuję Monika, Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Magda 22 maja 2023 - 12:30

Muszę spróbować, uwielbiam naleśniki, ale takich jeszcze nie robiłam 🙂

Odpowiedź
Maminek kulinarny 24 maja 2023 - 20:49

Dobra podpowiedź, bardzo się przyda.
Nie wpadłabym na to żeby zrobić takie naleśniki.
Dzięki! Pozdrawiam:)

Odpowiedź

Zostaw komentarz