Home Dania i dodatki Pulpety z ryżem i kapustą

Pulpety z ryżem i kapustą

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Smaczna odmiana od klasycznych, typowo mięsnych pulpetów. Pulpety z ryżem i kapustą, możesz zajadać z sosem pomidorowym, grzybowym, czy koperkowym. Kapustę głowiastą w tym przepisie, możesz zastąpić kapustą pekińską, lub kapustą kiszoną. Ważne, żeby kapusta była drobno posiekana i odciśnięta z nadmiaru soku.

Polecam na obiad dla całej rodziny 🙂

Klopsy gołąbkowe z ryżem i kapustą

Składniki na klopsy z ryżem i kapustą / 20 sztuk

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 700 g kapusty głowiastej ( około  600 g kapusty gotowej do szatkowania )
  • 2 średnie cebule
  • 1 jajko
  • 100 g suchego ryżu
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • płaska łyżeczka soli i pieprzu
  • olej do smażenia

Z kapusty usuń wierzchnie liście i twardy środek. Kapustę drobno poszatkuj, najlepiej za pomocą specjalnej tarki lub nakładki do szatkowania warzyw. Do poszatkowanej kapusty, dodaj łyżeczkę soli, pomieszaj i odstaw.

Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2 -3 łyżki oleju, dodaj cebulę. Cebulę smaż do czasu, kiedy się przyrumieni i odparuje wodę.

Do mniejszego garnka, daj ryż i dodaj tyle wody, żeby sięgała około 2 cm, ponad powierzchnię ryżu, dodaj łyżeczkę soli. Od zagotowania, gotuj ryż na bardzo małym ogniu, do czasu, kiedy wchłonie całą wodę, napęcznieje i będzie miękki. Gotowy ryż, zostaw pod przykryciem.

Mięso zmiel na małych oczkach, razem z cebulą. Do miski daj mięso z cebulą, ryż, majeranek i dokładnie odciśniętą kapustę. Dodaj również jajko i po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu. Czasami dodaję mniej soli i pieprzu, zamiast tego daję przyprawę gyros.

Składniki dokładnie wyrabiaj w dłonią, jeżeli masa jest za rzadka, możesz dodać trochę kaszy manny. W dłoni uformuj małe, zgrabne pulpety.

Na dużej patelni, z grubym dnem rozgrzej kilka łyżek oleju. Pulpety smaż partiami, do zrumienienia z każdej strony. Następnie przełóż pulpety do większego garnka, dolej około 5 szklanek wody i gotuj całość na małym ogniu, około 35 – 40 minut.

Bulion, który został z gotowania, wykorzystaj do zrobienia sosu pomidorowego, grzybowego lub koperkowego. Ja dodaję pomidory krojone ze słoika, lub z puszki, smażoną cebulę i czosnek, całość miksuję i doprawiam do smaku 🙂

Smacznego 🙂

Inspiracja -> Klik

Powiązane posty

1 komentarz

Iwona T 21 kwietnia 2023 - 19:43

Bardzo smaczna propozycja 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz