Home Dania i dodatki Pasta z pieczonym / smażonym czosnkiem

Pasta z pieczonym / smażonym czosnkiem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Dobra pasta, o konsystencji pasztetu do smarowania, z ciecierzycą i pieczonym czosnkiem. Czosnek poddany obróbce termicznej, bardzo zyskuje na smaku, jest kremowy i łagodny, bez ostrego posmaku. Czosnek do tej pasty, możesz upiec, lub jeszcze szybciej usmażyć. Do pasty zamiast ciecierzycy, możesz wykorzystać białą fasolę 🙂

 

Pasta z pieczonym / smażonym czosnkiem

Składniki na pastę z pieczonym czosnkiem

  • 1 szklanka gotowanej ciecierzycy, lub białej fasoli ( można użyć ciecierzycy ze słoika, lub z puszki )
  • 1 główka czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka świeżo posiekanej pietruszki

Główkę czosnku, podziel na pojedyncze ząbki. Ząbki czosnku ( bez osłonek ), możesz upiec w opiekaczu z dodatkiem oliwy, lub usmażyć ( w osłonkach ) w małej ilości oleju. Smażony czosnek, łatwo można oddzielić od osłonek. Czas smażenia czosnku, to około 3-4 minuty. Czas pieczenia w opiekaczu, to około 20 minut.

Do pojemnika blendera, daj ciecierzycę, czosnek, oliwę, bazylię. Całość zmiksuj na pastę, dopraw do smaku wg. uznania i ponownie połącz składniki. Można dodać świeże zioła.

Wegetariańska pasta z pieczonym czosnkiem, gotowa. Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

6 komentarzy

Królowa Karo 15 kwietnia 2023 - 11:45

Super! Ja niedawno odkryłam pieczony czosnek i uwielbiam go wykorzystywać w kuchni. Dodaję go np. do puree ziemniaczanego.

Odpowiedź
admin 19 kwietnia 2023 - 11:52

O, super pomysł 🙂

Odpowiedź
Truskawkowa Fiesta 17 kwietnia 2023 - 16:34 Odpowiedź
admin 19 kwietnia 2023 - 11:23

Na pewno wpadnę. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia 19 kwietnia 2023 - 00:03

Witam Cię serdecznie

Ta wersja wegetariańskiej pasty kanapkowej wygląda znakomicie i przepysznie. Jeszcze takowej pasty nie robiłem i jednocześnie dodam, że z miłą chęcią wypróbuję Twój przepis kulinarny. Dzięki serdecznie za to, że dzielisz się z nami takimi fantastycznymi przepisami, które warto wypróbować.

Pozdrawiam Cię cieplutko i przesyłam Tobie mega pozytywną energię
Patryk

Odpowiedź
admin 19 kwietnia 2023 - 11:22

Dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz