Home Dania i dodatki Dalmacja – jakie miasta warto zobaczyć i chorwackie faszerowane papryki

Dalmacja – jakie miasta warto zobaczyć i chorwackie faszerowane papryki

autor admin
Dalmacja - jakie miasta warto zobaczyć i chorwackie faszerowane papryki
Print Friendly, PDF & Email

Krótka historia starożytnej Chorwacji

Od pierwszych mieszkańców, ziemie dzisiejszej Chorwacji, nazwane były Ilirią. Od Dalmatów, którzy osiedlili się w środkowej części kraju, pochodzi dzisiejsza nazwa Dalmacja. Pierwszy i drugi wiek naszej ery, to rozkwit potęgi Cesarstwa Rzymskiego na Bałkanach.

Pozostałościami po panowaniu rzymskim, na terenie dzisiejszej Chorwacji są rozrzucone wzdłuż wybrzeża, średniowieczne miasta rzymskie z imponującymi zabytkami. Dobrym przykładem jest amfiteatr Arena w Puli, oraz zbudowany na przełomie II i III w. przez cesarza Dioklecjana, monumentalny pałac, który dał początek miastu Aspalathos ( obecnie Split ).

W czasie wielkiej wędrówki Słowian, na Półwysep Bałkański dotarło plemię Chorwatów. Po krótkim okresie niezależności, Chorwacja zostaje przyłączona do Węgier. W XIX wieku, budzi się w Chorwatach świadomość narodowa. W XX w. Chorwacja wchodzi w skład Jugosławii. Po rozpadzie kraju i brutalnej wojnie domowej, Chorwacja w pełni odzyskuje niepodległość i staje się niezależnym państwem.

 

Miasta, które trzeba zobaczyć

Zadar – warto poświęcić kilka chwil, na na zwiedzanie średniowiecznych zabytków w obrębie starówki. W tym ruin rzymskiego forum – symbolu miasta, murów obronnych, renesansowej bramy – Kopnena Vrata z czasów, gdy Zadarem władała Wenecja. Zadar, to również dobra baza wypadowa, stąd można wyruszyć na zwiedzanie Parku Narodowego Kornati, Rijeki, Zagrzebia, czy do miejscowości Nin, gdzie znajdują się zabytki okresu rzymskiego. W Zadarze produkowany jest słynny wiśniowy likier maraschino, warto go spróbować 🙂 Wieczorem warto przejść się nadmorską promenadą i posłuchać melodii, do której nuty piszą morskie fale.

Szybenik –  może się pochwalić urokliwą starówką i piękną, monumentalną Katedrą św. Jakuba, zbudowaną w całości z marmuru i ciosanego kamienia. Nad miastem góruje twierdza św. Michała, warto wspiąć się na wzgórze, by podziwiać wspaniałą panoramę miasta – jak na dłoni widać stary i nowy Szybenik, piękny port, rozsiane u wybrzeży wysepki.  Bardzo urokliwe są mieszczańskie kamienice, obramujące wąskie uliczki starówki.

Trogir  – to niezwykłe żywe miasto – muzeum, położone na przybrzeżnej wysepce, otoczone wodami Adriatyku, z plątaniną uliczek i kameralnych zaułków. Starówka Trogiru, urzeknie każdego malkontenta. Najważniejszym zabytkiem Trogiru jest Katedra św. Wawrzyńca, z dumnie wznoszącą się dzwonnicą. Na placu Jana Pawła zobaczymy ratusz, zaprojektowany w stylu weneckim . Warto zobaczyć również, wybudowaną przez wenecjan w XV wieku, Twierdzę Kamerlengo. Twierdza była elementem średniowiecznej fortyfikacji miasta. Dzień zakończ spacerem nadmorskim bulwarem, pośród palm i lokalnych kafejek.

 

Spilt – drugie co do wielkości miasto Chorwacji, o dużym znaczeniu kulturalnym, gospodarczym. Co roku przyjeżdżają do niego turyści z całego świata, aby zobaczyć pozostałości pałacu cesarza rzymskiego Dioklecjana z III i IV w. Po upadku imperium, ludność miasta osiedliła się w pałacu, czyniąc z korytarzy ulice, a z cesarskich komnat mieszkania. Dziś pozostałości monumentalnej budowli, obejmują niemal połowę Starego Miasta. Piękna promenada w Spicie, to gwarne miejsce towarzyskich spotkań, picia kawy na tarasach i w restauracji.

Dubrownik – Wypowiadając opinię, że Dubrownik to najpiękniejsze miasto na świecie, niewiele się ryzykuje. Stare miasto, zostało wpisane na listę UNESCO. Większość zabudowy powstała po trzęsieniu ziemi, które w 1667 r, zniszczyło miasto. Pobyt tutaj, najlepiej rozpocząć od wejścia na wzgórze Sro, lub dojazdu samochodem do miejsca widokowego przy magistrali. Stąd rozciąga się przepiękny widok marzeń. Całość wtapia się w szmaragdową toń Adriatyku. Na dokładne zwiedzanie Dubrownika, nie starczyłoby wakacji, stary Dubrownik jest miastem – muzeum. Największą atrakcją, są mury miejskie, uważane za najpiękniejsze mury miejskie na świecie.

Wyjeżdżając na wakacje w Chorwacji, najczęściej szukamy pokoju na własną rękę, lub decydujemy się na wyjazd zorganizowany. Obecnie biuro podróży Itaka, posiada w ofercie bardzo wygodną opcję –  z dojazdem własnym, można zarezerwować wygodny pokój w pensjonatach o różnych standardach, również w hotelach z pełnym i niepełnym wyżywieniem.

 

Dubrownik, Chorwacja, Królewska Przystań

 Chorwacka kuchnia

Od początków Chorwacji swoje ślady, również kulinarne pozostawili tu Rzymianie, Grecy, Węgrzy, Turcy, Włosi. Kuchnia Chorwacji, w zależności od regionu jest zróżnicowana. W całej Chorwacji, popularne są potrawy z ryb i owoców morza np. brodetto, gulasz z ryb morskich w sosie pomidorowym, kałamarnice faszerowane czosnkiem i pietruszką, dorsz w białym winie.

Nie mniej popularne są dania z mięs – gulasze, sznycle cielęce smażone, a następnie duszone w winie, pieczeń wieprzowa z farszem śliwkowym duszona w śliwowicy, czy żeberka w chrzanie. W Chorwacji można również zjeść orientalne cevapcici – to siekane, dobrze doprawione mięso na patyku, przygotowane na ruszcie.

W Chorwacji bardzo popularne są potrawy z warzyw – zapiekana musaka, punjene paprike ( faszerowana papryka )i faszerowane bakłażany, sarme ( gołąbki z najczęściej kiszonej kapusty ). Do potraw często podawane są sałatki ze świeżych i kiszonych warzyw, z owczego sera, ziemniaki smażone z czosnkiem i kapustą, grillowana papryka w sosie słodko – kwaśnym, czy warzywny sos ajvar.

 

Chorwacka Faszerowana Papryka

Dalmacja - jakie miasta warto zobaczyć i chorwackie faszerowane papryki

  • 10 szt. podłużnej, żółtej papryki
  • 500 g mielonego mięsa ( wieprzowe, jagnięce, udziec indyka )
  • 200 g ryżu
  • 1 duża cebula drobno pokrojona
  • 3 ząbki drobno startego czosnku
  • 1 jajko
  • garść świeżo posiekanej pietruszki
  • do smaku – sól, pieprz, mieszanka suszonych warzyw, odrobina ostrej papryki
Sos pomidorowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 g passaty pomidorowej
  • przyprawy i zioła, 3 liście laurowe, 2 gałązki rozmarynu
  • woda

Do miski daj mięso, ryż, jajko, cebulę zrumienioną na oliwie, pietruszkę, czosnek i przyprawy do smaku. Wszystkie składniki dokładnie połącz i odstaw na 30 minut do lodówki.

Papryki umyj, odetnij czapeczki, usuń gniazda nasienne i białe błonki. Następnie napełniaj papryki do 3/4 wysokości.

Na dnie garnka podgrzej masło, dodaj mąkę i mieszaj intensywnie, do czasu, kiedy mąka lekko się zarumieni. Dolej przecier pomidorowy, pomieszaj i dopraw do smaku.

Papryki ułóż ciasno w pozycji pionowej, farszem do góry. Dolej tyle wody, żeby papryki były w całości zakryte. Możesz dorzucić do garnka 3 liście laurowe, 2 gałązki rozmarynu. Od zagotowania, gotuj około 70 minut na małym ogniu, pod przykryciem.

Papryki dodawaj w towarzystwie sosu pomidorowego, prosto z garnka. Smacznego 🙂

Uwagi – proporcje ryżu i mięsa, można zmieniać wg. upodobań. Do tej potrawy najlepszy będzie garnek, w którym papryki będą ułożone pionowo, jedna obok drugiej. Papryki można gotować w wodzie, a sos pomidorowy podać osobno 🙂

Wpis sponsorowany  / Bibliografia – Chorwacja – Jarosław Swajdo

Powiązane posty

4 komentarze

Królowa Karo 11 września 2022 - 12:18

Chorwacja to kierunek, który chciałabym kiedyś zaliczyć. Póki co spróbuję smaków Chorwacji z Twojego przepisu 🙂

Odpowiedź
admin 13 września 2022 - 20:03

Dziękuję, życzę smacznego 🙂

Odpowiedź
Patrycja Reszko 13 września 2022 - 16:40

Chętnie zjadłabym Twoje papryki i zobaczyła na żywo Chorwację!

Odpowiedź
admin 13 września 2022 - 20:02

Papryki trzeba zrobić, a za Chorwację trzymam kciuki 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz