Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Ciasto piernikowe z kremem grysikowym

Ciasto piernikowe z kremem grysikowym

autor admin
Ciasto piernikowe z kremem grysikowym
Print Friendly, PDF & Email

Dobre świąteczno – sylwestrowe ciasto, z charakterystyczną piernikową nutą, z dodatkiem masy grysikowej. Ciasto warto nawilżyć mocną herbatą z sokiem cytryny lub alkoholem. Przygotowanie ciasta nie powinno Ci sprawić trudności, trzymaj je chłodnym miejscu, im dłużej leży, tym bardziej zyskuje na smaku.  Polecam serdecznie do świątecznej kawy 🙂

Ciasto piernikowe z kremem grysikowym

Składniki na ciasto piernikowe / foremka 21 x 25 cm lub tortownica o śr. 24 cm.

  • 250 g maki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki naturalnego miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę grysikową

  • 1 szklanka mleka
  • 80 g cukru pudru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 120 g. masła

Polewa czekoladowa

  • 70 g czekolady deserowej
  • 30 g masła

Dodatkowo – 3/4 szklanki mocnej herbaty + sok z połowy cytryny + 3 łyżki rumu ( opcjonalnie )

Ciasto piernikowe

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Foremkę lub dno tortownicy, wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej przez sitko, razem z proszkiem do pieczenia i sodą.

Do małego naczynia daj cukier, mleko, miód, masło, kakao i przyprawę do piernika. Wszystko podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy składniki dokładnie się połączą, odstaw masę do przestudzenia.

Do przestudzonej masy, dodaj jajka, całość zmiksuj na najniższych obrotach, do połączenia składników. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, ponownie zmiksuj.

Ciasto przelej do foremki lub tortownicy, daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 30 minut. Pod koniec pieczenia, warto zrobić próbę patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli patyczek jest suchy, ciasto jest dopieczone.

Gotowe ciasto zostaw do przestudzenia.

Przestudzone ciasto, przekrój na dwa blaty. Blaty nasącz od środka herbatą, z sokiem cytryny lub rumem.

Masa grysikowa

W rondelku zagotuj mleko, pomału wsyp kaszę mannę i cukier. Gotuj na małym ogniu, intensywnie mieszając do czasu, kiedy masa zgęstnieje. Odstaw masę do przestudzenia.

Miękkie masło ucieraj mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawaj masę grysikową, nadaj ucieraj do dokładnego połączenia składników.

Dolny blat posmaruj równomiernie masą, przykryj drugim blatem, lekko dociśnij.

Polewa czekoladowa

Czekoladę połam na kawałki, roztop razem z masłem na bardzo małym ogniu, lub w kąpieli wodnej. Powinna postać gładka polewa.

Polewą posmaruj górny blat. Górę można posypać pokruszonymi orzechami lub cukrowymi ozdobami.

Ciasto przechowuj w chłodnym miejscu, to ciasto z każdym dniem zyskuje na smaku. Smacznego 🙂

 

 

Powiązane posty

5 komentarzy

Magdalena 22 grudnia 2021 - 10:39

ależ pyszności!

Odpowiedź
Iwona T. 22 grudnia 2021 - 18:45

Pysznie wygląda 🙂

Odpowiedź
admin 22 grudnia 2021 - 20:18

Pozdrawiam Iwonka 🙂

Odpowiedź
Pichceniomania 3 stycznia 2022 - 01:07

Piernik zjem pod każdą postacią, a ta jest wyjątkowo apetyczna 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 3 stycznia 2022 - 20:11

Narobiłaś mi ochoty na takie ciasto, a że przed nami kolejny weekend świętowania, więc się skuszę.

Odpowiedź

Zostaw komentarz