Home Dania i dodatki Tarta wytrawna z warzywami

Tarta wytrawna z warzywami

autor admin
Tarta wytrawna z warzywami
Print Friendly, PDF & Email

Tarta wytrawna, zawsze będzie dobrym pomysłem na pożywny posiłek w środku dnia, lub na śniadanie i kolację. Wytrawna tarta, to również dobry sposób na spożytkowanie resztek z lodówki, w postaci warzyw, wędlin i serów.

Nadzienie przygotuj w czasie, kiedy piecze się spód do tarty, następnie wszystko krótko zapiekaj z sosem śmietanowo – jajecznym. Spód do tarty z tego przepisu jest bardzo delikatny i kruchy.

Polecam na obiad dla całej rodziny, nie zjedzony kawałek, można odgrzać po kilku godzinach 🙂

Tarta wytrawna z brokułem

Tarta wytrawna z brokułem

                               Składniki na tartę wytrawną z warzywami/ 4 porcje

Składniki na spód do tarty

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany lub 5 łyżek zimnej wody

Do miski daj przesianą mąkę, sól i masło pokrojone na kawałki. Połącz składniki w sypką masę, następnie dodaj mokre składniki. Wszystko połącz w elastyczne i zwarte ciasto.

Ciastem wyłóż formę na tarty o średnicy około 23 cm, spód ponakłuwaj widelcem. Piekarnik nastaw na 180 stopni, spód piecz około 12 – 15 minut.

Składniki na nadzienie do tarty

  • 1 bardzo mały brokuł
  • 200 g świeżych pieczarek
  • 2 małe cebulki
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka plasterków swojskiej wędliny
  • 2 łyżki startego sera np. cheddar
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • oliwa
  • sól, pieprz, majeranek do smaku

Brokuł umyj, odkrój dół łodygi. Góra łodygi, zawiera tyle samo wartości odżywczych, co różyczki, dlatego warto ją dodawać do potraw. Różyczki i górę łodygi, drobno pokrój. Pieczarki umyj, obierz i pokrój na grubsze plasterki. Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj.

Jajka dokładnie pomieszaj ze śmietaną. Do masy, dodaj starty ser.

Na rozgrzaną patelnię, daj trzy łyżki oliwy, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i drobno posiekany czosnek, kiedy cebula odparuje wodę, dorzuć pieczarki. Całość smaż chwilę mieszając. Teraz dodaj brokuł, wędlinę, całość pomieszaj. Patelnie przykryj pokrywką i duś warzywa na bardzo małym ogniu około 10 minut, mieszając od czasu, do czasu. Do nadzienia, nie dolewaj wody. Na koniec dodaj gałkę muszkatołową, łyżeczkę majeranku, pieprz i sól do smaku, pomieszaj.

Warzywa daj na podpieczony spód. Na nadzienie równomiernie wylej masę śmiatanowo- serowo-jajeczną. Całość zapiekaj kolejne 12 minut, do zrumienienia. Podawaj na ciepło. Smacznego 🙂

Tarta wytrawna z warzywami

Tarta wytrawna z warzywami

Powiązane posty

3 komentarze

Patrycja Reszko 15 grudnia 2021 - 20:06

Świetne nadzienie Małgosiu

Odpowiedź
admin 15 grudnia 2021 - 20:43

Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 18 grudnia 2021 - 17:07

Pychotka! Chętnie skosztuję!

Odpowiedź

Zostaw komentarz