Home Dania i dodatki Lekki ryż z prażonymi jabłkami

Lekki ryż z prażonymi jabłkami

autor admin
Lekki ryż z prażonymi jabłkami
Print Friendly, PDF & Email

Klasyczna potrawa dla fanów ryżu gotowanego na mleku, z dodatkiem prażonych jabłek. Potrawa lekkostrawna, dobra na poświąteczno – sylwestrowy czas 🙂

Lekki ryż z prażonymi jabłkami

Lekki ryż z prażonymi jabłkami

 

Składniki na lekki ryż z prażonymi jabłkami

  • 200 g białego ryżu ( np. parboiled )
  • 1 pełna szklanka mleka
  • 1 pełna szklanka wody
  • 2 łyżki masła
  • 3 jabłka
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru ( opcjonalnie )
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Ryż daj do garnka, nalej wodę, opłucz ryż i wylej wodę. Czynność powtarzaj do czasu, kiedy woda będzie czysta i klarowna.

Do ryżu, dolej szklankę wody i szklankę mleka, dodaj sól. Całość postaw na gaz, kiedy płyn się zagotuje, zmniejsz gaz do minimum. Gotuj ryż pod przykryciem na małym ogniu. W trakcie gotowania, dodaj łyżkę masła, pomieszaj.

Ryż powinien napęcznieć i wchłonąć cały płyn.

Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj jabłka.

Duś jabłka pod przykryciem do miękkości, mieszając od czasu, do czasu, dodaj łyżeczkę cynamonu. Jeżeli jabłka nie są soczyste, można dolać trochę wody. W razie potrzeby, jeżeli jabłka nie są słodkie, dodaj trochę cukru.

Gotowy ryż, podaj z jabłkami, całość delikatnie posyp cynamonem. Zajadaj na ciepło. Smacznego 🙂

Lekki ryż z prażonymi jabłkami

Lekki ryż z prażonymi jabłkami

Powiązane posty

3 komentarze

Patrycja Reszko 3 stycznia 2022 - 22:07

Uwielbiam na śniadanie lub kolację

Odpowiedź
admin 5 stycznia 2022 - 12:46

U nas głównie obiady 🙂

Odpowiedź
Magdalena 4 stycznia 2022 - 10:17

u mnie też często po świętach gości:)

Odpowiedź

Zostaw komentarz