Home Dania i dodatki Cukinia zapiekana z mięsem i suszonymi pomidorami

Cukinia zapiekana z mięsem i suszonymi pomidorami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Pyszna propozycja obiadowa w stylu włoskim, dla fanów suszonych pomidorów. Aromatyczne i pełne smaku suszone pomidory, są doskonałym dodatkiem do mięsa i warzyw. Zapiekaną cukinię robię w dwóch etapach, duszę mielone mięso z dodatkami, a następnie krótko zapiekam całą potrawę w piekarniku.

Warto dobrze wykorzystać ostatnie tegoroczne cukinie, do tej potrawy lepsze będą większe owoce  🙂

Cukinia zapiekana z mięsem i suszonymi pomidorami

Cukinia zapiekana z mięsem

Składniki na zapiekaną cukinię z suszonymi pomidorami

  • 1 duża cukinia o dużym obwodzie
  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • 6 plasterków suszonych pomidorów + olej ze słoiczka
  • 2 mniejsze cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 plasterki chudego boczku
  • 2 garście świeżo posiekanej pietruszki, bazylii lub szczypiorku
  • 150 g mozzarelli
  • pełna łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Suszone pomidory i plasterki boczku, również drobno pokrój. Mozzarellę zetrzyj na dużych oczkach.

Na patelni rozgrzej mieszankę zwykłego oleju, z olejem ze słoiczka z suszonych pomidorów. Dodaj cebulę, czosnek i boczek. Kiedy cebula zmięknie, dodaj mięso. Mięso smaż mieszając, a następnie duś pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, około 20 minut. Dodaj suszoną bazylię, świeże zioła i pomidory, pomieszaj. Mięso drobiowe jest suche, warto w razie potrzeby, dodać jeszcze trochę oleju z suszonych pomidorów. Na koniec, dopraw farsz do smaku.

Cukinię pokrój na grube plasterki, około 4 cm. Łyżeczką wydrąż miąższ z pestkami, zostawiając coś na kształt miseczki.

Do farszu dodaj większą część mozzarelli, pomieszaj. Farszem napełnij miseczki z cukinii. Ułóż cukinie na dnie foremki do zapiekania, na dno foremki nalej trochę wody lub oleju.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni. Cukinie zapiekaj około 20 minut, powinny być al’dente, pod koniec zapiekania dodaj resztę mozzarelli. Gotowe porcje można posypać ziołami.

Smacznego 🙂

Powiązane posty

4 komentarze

Dorota z kobietytomy.pl 7 października 2021 - 11:00

super pomysł na obiad, zwłaszcza teraz 🙂

Odpowiedź
Iza 7 października 2021 - 13:52

Proste i niezwykle apetyczne obiadowe danie, na dodatek sezonowe. 🙂

Odpowiedź
admin 7 października 2021 - 23:27

Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Patrycja Reszko 8 października 2021 - 21:36

Świetnie się prezentuje!

Odpowiedź

Zostaw komentarz