Home Dania i dodatki Papryka do słoików na zimę

Papryka do słoików na zimę

autor admin
Papryka do słoików na zimę
Print Friendly, PDF & Email

Pyszny dodatek do obiadu i sałatek. Paprykę z zalewy, można również z powodzeniem dodawać do kanapek. Z tego przepisu, będzie około dziesięć słoików o pojemności 300 ml. Paprykę gotuj ostrożnie, na bardzo małym ogniu, powinna pozostać jędrna i lekko chrupiąca 🙂

Składniki na paprykę do słoików

– 2 kg papryki
– 2 litry wody
– 3/4 szklanki octu spirytusowego
– 2 łyżki soli
– 5 łyżek cukru
– 4 łyżki oleju roślinnego
– 1 łyżka ziaren pieprzu
– 1 łyżka ziaren gorczycy
– 1 łyżeczka ziela angielskiego
– garść liści laurowych

Słoiki dokładnie umyj i osusz.

Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i jasne błonki. Podziel na mniejsze kawałki.

Wodę zagotuj z cukrem, octem, olejem i solą.

Do każdego słoika równomiernie daj przyprawy, ciasno ułóż paprykę. Zalej lekko przestudzoną zalewą, dokładnie zakręć słoiki.

Słoiki ułóż w większym ganku, którego dno jest wyłożone ściereczką. Dolej tyle wody, żeby sięgała do połowy słoików.

Gotuj około 20 minut od zagotowania, na bardzo małym ogniu. Odłóż do wystudzenia, przechowuj w chłodnym miejscu.

Smacznego 🙂

Papryka do słoików na zimę

Papryka do słoików na zimę

Powiązane posty

2 komentarze

Dorota z kobietytomy.pl 17 września 2020 - 10:56

o, kiedyś taką paprykę przygotowywała moja mama 🙂

Odpowiedź
napiecyku 17 września 2020 - 14:39

Moja również 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz