Home Dania i dodatki Prosty chleb z foremki

Prosty chleb z foremki

autor admin
Prosty chleb z foremki
Print Friendly, PDF & Email

Po letniej przerwie, otwieram swoją mini – domową piekarnię 🙂 Startuję z łatwym chlebkiem z foremki, na żytnim zakwasie z mieszanki mąk pszennej chlebowej i oryginalnej włoskiej mąki Manitoba. Ciasto wyrabiam kilka minut robotem planetarnym, następnie zostawiam do wyrastania na około 4 godziny.
Byłam bardzo ciekawa efektu, niewymagającego pracy chleba z użyciem mąki Manitoba. Tym bardziej, ucieszyłam się z nowej oferty sklepu Kuchnie Świata, z którym od kilku lat współpracuję.
Manitoba, to mąka z kanadyjskiej, miękkiej odmiany pszenicy, odpornej na warunki atmosferyczne. Mianem mąki Manitoba, określa się dzisiaj wszystkie mąki o bardzo dużej mocy.
Charakteryzują się one, dużą siłą “wzrostu” ze wzg. na większą zawartość białka i glutenu. Dzięki niej, ciasto nie może się nie udać 🙂 Wypieki z mąki Manitoba nie kruszą się, a miękisz jest elastyczny, dodatkowo wypieki mają bardziej wyrazisty smak i zapach. Manitobę miesza się często ze słabszymi mąkami, w celu ich wzmocnienia.
Zachęcam do eksperymentów z tym przepisem, można tutaj mieszać różne rodzaje mąk, chlebek można piec z dodatkami typu nasiona, suszone owoce i zioła 🙂

Prosty chleb z foremki

Prosty chleb z foremki na zakwasie

Składniki na prosty chleb z foremki

– 250 g mąki pszennej chlebowej typ.1050
– 260 g Mąki Pszennej Manitoba typ.0
– 300 g wody
– 150 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej jasnej
– 1/2 łyżeczki drożdży instant
– 10 g soli

Dodatkowo

– oliwa
– otręby

Zakwas powinien być aktywny, dokarmiany 8 – 12 godzin przed pieczeniem chleba.

Mąki daj do miseczki, dodaj sól i drożdże. Wszystko wymieszaj.

Dolej wodę i dodaj zakwas, zacznij wyrabiać chleb. Chleb wyrabiaj kilka minut za pomocą haka, składniki powinny dokładnie się połączyć.

Przełóż ciasto do naoliwionej miseczki. Kilka razy rozciągnij brzegi ciasta i złóż do środka jak kopertę. Miseczkę przykryj folią spożywczą i zostaw w ciepłym miejscu ( około 24 stopnie ) do wyrastania na dwie godziny.

Foremkę o wymiarach 13 x 28 cm. dokładnie posmaruj oliwą i posyp otrębami. Ciasto przełóż na posypany mąką blat i uformuj podłużny bochenek, ponownie składając ciasto. Przełóż ciasto do foremki składaniem do dołu, przykryj foremkę folią i odstaw do ponownego wyrastania na kolejne dwie godziny.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Przed włożeniem chlebka, dokładnie spryskaj piekarnik wodą. Chlebek piecz około 30 minut w temp. 200 stopni i około 10 minut w temp. 180 stopni. Gotowy chleb ostrożnie wyjmij z foremki i odstaw na kratkę do schłodzenia.

Smacznego 🙂

Powiązane posty

4 komentarze

Magdalena 18 września 2020 - 08:41

pięknie wyszedł!

Odpowiedź
napiecyku 18 września 2020 - 09:31

Pozdrawiam Madzia 🙂

Odpowiedź
Patrycja Reszko 18 września 2020 - 18:13

Bardzo smakowity!

Odpowiedź
napiecyku 18 września 2020 - 18:40

O tak, już zjedzony 😀

Odpowiedź

Zostaw komentarz