Home Dania i dodatki Zupa pieczarkowa z makaronem

Zupa pieczarkowa z makaronem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Zupa pieczarkowa z kawałkami pieczarek i z warzywami korzennymi, koniecznie z dużą ilością majeranku. Bardzo smaczna zupa dla całej rodziny, warto ją przygotować w większym garnku, doskonale smakuje na następny dzień 🙂

Składniki na zupę pieczarkową

– około 2 litry bulionu ( u mnie na szyi indyka )
– 400 g pieczarek
– 2 mniejsze cebulki
– 2 ząbki czosnku
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 2 małe ziemniaki
– około 150 g makaronu ( u mnie małe kokardki )
– 3 łyżki śmietany 12 % + łyżeczka mąki
– 2 łyżki majeranku / 3 liście laurowe / łyżeczka nasion jałowca
– 3 łyżki domowej kostki rosołowej do zup
– pieprz i sól do smaku

Obrane warzywa, pokrój w następujący sposób. Pieczarki na grubsze plasterki. Cebulę i ziemniaki na małą kostkę. Marchewkę i pietruszkę na plasterki. Czosnek drobno posiekaj.

Na gorący tłuszcz daj cebulę, dodaj pieczarki i czosnek, wszystko smaż do czasu, kiedy pieczarki ładnie się przyrumienią. Odstaw.

Do bulionu dodaj liście laurowe, nasiona jałowca, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj przesmażone pieczarki i majeranek. Wszystko gotuj kilka minut. Dodaj makaron, gotuj kolejne kilka minut.

Na koniec, zmieszaj śmietanę z 1/3 gorącego bulionu, dodaj łyżeczkę mąki ( może być np. z ciecierzycy ). Dokładnie połącz składniki, dodaj do bulionu. Całość gotuj chwilę, dopraw do smaku.
Na talerzu, każdą porcję możesz posypać świeżo posiekaną pietruszką. Smacznego 🙂

Powiązane posty

7 komentarzy

Magdalena 8 kwietnia 2020 - 20:06

wygląda pysznie! te pieczarki, mniam!

Odpowiedź
napiecyku 8 kwietnia 2020 - 20:39

Pozdrawiam Madzia 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 9 kwietnia 2020 - 16:17

Super, fajny pomysł na obiad 🙂

Odpowiedź
Patrycja Reszko 14 kwietnia 2020 - 20:03

Oj, dawno nie gotowałam…

Odpowiedź
Helena 15 kwietnia 2020 - 13:28

Super pomysł, dzisiaj w realizacji, dzięki

Odpowiedź
napiecyku 15 kwietnia 2020 - 15:02

Cieszę się, że pomysł się spodobał 🙂

Odpowiedź
Łukasz 16 kwietnia 2020 - 12:07

Zdecydowanie nie ma to jak domowa pieczarkowa – uwielbiam! 😀

Odpowiedź

Zostaw komentarz