Home Dania i dodatki Ziemniaki z patelni – wegetariański obiad

Ziemniaki z patelni – wegetariański obiad

autor admin
Ziemniaki z patelni
Print Friendly, PDF & Email

Ziemniaki z patelni, to pomysł na prosty i lekki wegetariański obiad. To ciekawa alternatywa, dla tradycyjnego puree. Do tego dania, nadadzą się niezjedzone ziemniaki z dnia poprzedniego. Moje ziemniaki podałam z fasolką szparagową, gotowaną na parze i z kefirem….mniam 🙂

Ziemniaki z patelni

Ziemniaki opiekane z patelni

Składniki / 2 porcje

– 7 mniejszych ziemniaków
– 1 cebula pokrojona w kostkę
– 3 ząbki czosnki drobno posiekane
– 5 płatków suszonych pomidorów drobno pokrojonych
– szczypta oregano
– 3 łyżki świeżo posiekanego szczypiorku
– 250 g fasoli szparagowej
– olej roślinny do smażenia
– sól, pieprz do smaku

Ziemniaki gotuj w mundurkach, w lekko posolonej wodzie. Ziemniaki powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Po ugotowaniu, zalej zimną wodą, odcedź i obierz ze skórki.

Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju, dodaj pokrojone suszone pomidory, podsmaż chwilę mieszając. Dodaj cebulkę i czosnek, smaż kolejne pół minuty.

Dodaj ziemniaki, pokrojone na małe kawałki. Całość smaż mieszając, do czasu, kiedy ziemniaki będą gorące.

Gotowe ziemniaki dopraw oregano i pieprzem, posyp posiekanym szczypiorkiem. Podaj z fasolką szparagową, gotowaną na parze i z kefirem…mniam 🙂

Ziemniaki z patelni

Ziemniaki z patelni

Powiązane posty

7 komentarzy

Magdalena 15 kwietnia 2020 - 16:51

taki wiosenny obiad!

Odpowiedź
napiecyku 15 kwietnia 2020 - 17:49

Pozdrawiam Madzia 🙂

Odpowiedź
iza 15 kwietnia 2020 - 17:04

uwielbiam takie obiady

Odpowiedź
napiecyku 15 kwietnia 2020 - 17:48

Ja również 🙂

Odpowiedź
Radek 16 kwietnia 2020 - 11:28

Świetna opcja. Podoba mi się 😀

Odpowiedź
Iwona 16 kwietnia 2020 - 19:28

Lubię takie dania 😀

Odpowiedź
Katarzyna 19 kwietnia 2020 - 14:47

niby tylko ziemniaki a potrafia stworzyc takie fajne danie 😉

Odpowiedź

Zostaw komentarz