Home Dania i dodatkiDomowe chleby Chleb jogurtowy na drożdżach – farmerski

Chleb jogurtowy na drożdżach – farmerski

autor admin
Chleb jogurtowy na drożdżach
Print Friendly, PDF & Email

Musiałam się z Wami podzielić przepisem, na wyjątkowy chleb jogurtowy. Jest to jeden z tych chlebów na drożdżach, który bardzo chętnie piekę, smakuje wszystkim bez wyjątku. Zaczyn nie wymaga całonocnej fermentacji, po prostu wszystkie składniki lądują w dzieży i są krótko wyrabiane.
Jak każdy dobry chleb, ten również powinien odpowiednio długo fermentować. Czas pieczenia, również nie jest bez znaczenia. Bardzo polecam 🙂

Przepis z książki ,,Chleb” Jeffreya Hamelmana pod nazwą Niemiecki chleb farmerski

Składniki na chleb jogurtowy na drożdżach

– 800 g mąki pszennej chlebowej ( może być orkiszowa lub tortowa )
– 108 g mąki żytniej razowej
– 635 g wody
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– 17 g soli
– 65 g jogurtu z żywymi kulturami bakterii ( 1/4 szklanki )
– 5 g drożdży instant ( w oryginalnym przepisie 3 g. drożdży )

Do letniej wody dodaj drożdże, cukier i jogurt. Wymieszaj wszystkie składniki rózgą kuchenną. Dodaj mąki i sól.

Wszystko pomieszaj drewnianą łyżką, a następnie wyrabiaj za pomocą haka 8 minut, na pierwszej prędkości. Dzieżę przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania, na 3 godziny.

Po jednej godzinie, od rozpoczęcia fermentacji, składaj ciasto. Z czterech stron rozciągaj boki ciasta i składaj do środka jak kopertę. W ty celu wsadź mokrą dłoń do dołu pojemnika, chwyć jedną stronę ciasta, podnieś wysoko ciasto i złóż na górną część cista. Czynność powtórz z czterech stron.

Po zakończeniu fermentacji wstępnej, ponownie składaj ciasto. Następnie, podziel ciasto na dwa bochenki.
Każdy bochenek daj do natłuszczonej, posypanej mąką razową foremki.

Odstaw do fermentacji końcowej, na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.

Piekarnik nagrzej do 240 stopni. Przed wsadzeniem chlebków do piekarnika, dokładnie spryskaj piekarnik wodą. Piecz około 40 minut. Ja po 30 minutach pieczenia, obniżyłam temperaturę do 200 stopni. Chlebki powinny się mocno przyrumienić.

Udanych wypieków 🙂

Uwagi – Druga fermentacja, może przebiegać w koszyczkach do wyrastania lub w foremkach. Z ciasta, można upiec również jeden duży bochen.

Chleb jogurtowy na drożdżach

Chleb jogurtowy na drożdżach

Powiązane posty

9 komentarzy

Magdalena 27 kwietnia 2020 - 17:14

musi być pyszny, wygląda na delikatny:)

Odpowiedź
napiecyku 27 kwietnia 2020 - 18:27

I dokładnie taki jest 🙂 Pozdrawiam Madzia 🙂

Odpowiedź
Pichceniomania 28 kwietnia 2020 - 00:16

Wygląda pięknie. Próbowałam już kilka chlebków z tej książki i nie zawsze wychodzą… choć może po prostu ja nie mam jakoś talentu piekarniczego 😉 Ale ten przepis chyba wypróbuję… 🙂

Odpowiedź
napiecyku 28 kwietnia 2020 - 10:13

U mnie wychodzą, natomiast przy niektórych chlebach, trzeba się ściśle trzymać przepisu 🙂 Trzymam kciuki 🙂

Odpowiedź
Patrycja Reszko 29 kwietnia 2020 - 19:03

Bardzo smakowity!

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 30 kwietnia 2020 - 10:03

Wygląda naprawdę bardzo apetycznie. Chciałabym umieć tak piec 😉

Odpowiedź
napiecyku 30 kwietnia 2020 - 10:46

To naprawdę nic trudnego 🙂

Odpowiedź
Kasia 30 kwietnia 2020 - 11:04

Musi być delikatny w smaku 🙂

Odpowiedź
Iwona 30 kwietnia 2020 - 19:24

Każdy domowy chlebek jest po prostu pyszny 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz