Home Dania i dodatkiDomowe chleby Chleb pszenno – żytni na zakwasie

Chleb pszenno – żytni na zakwasie

autor admin
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Print Friendly, PDF & Email

Stosunkowo prosty przepis, na domowy chleb pszenno – żytni na zakwasie. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ zaczyn i chleb, potrzebują trochę czasu aby wyrosnąć.

Ponieważ nie przesadzamy z ilością zjadanego chleba, taki bochenek wystarcza nam na około 5 – 6 dni. Piekąc chleb, zwracam uwagę na jakość mąki, najlepsza będzie z małego, lokalnego młyna, bez zbędnych, chemicznych dodatków 🙂

Składniki na zaczyn

  • 60 g zakwas żytni ( może być również pszenny )
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 1 płaska łyżeczka drożdży instant
  • 400 g wody

Składniki na chleb właściwy

  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 400 g mąki pszennej typ 550 lub 750
  • 16 g soli
  • 200 g wody

Przygotuj foremkę o wym. 30 x 14 cm. Foremkę posmaruj olejem i posyp otrębami.

W większej misce, dokładnie wymieszaj składniki na zaczyn. Miskę szczelnie przykryj folią spożywczą i zostaw w ciepłym miejscu na całą noc ( 8 – 12 godzin ).

Na następny dzień, do zaczynu dodaj składniki na chleb, wymieszaj. Całość wyrabiaj za pomocą haka, około 5 minut. Ciasto będzie dość rzadkie.

Misę ponownie przykryj folią i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce, na około 60 minut.

Po tym czasie, krótko ( pół minuty ) wyrabiaj ciasto i ostrożnie przełóż do foremki.

Wierzch ciasta posyp delikatnie mąką, foremkę przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na 60 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.

Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Przed włożeniem chleba, dokładnie spryskaj piekarnik wodą.

Chleb piekłam około 30 minut w temp. 220 stopni i 20 minut w temp. 200 stopni. Skórka chleba, powinna się mocno przyrumienić. Gotowy chleb odstaw do wystudzenia 🙂

Smacznego 🙂

Powiązane posty

7 komentarzy

Magda 10 marca 2020 - 15:46

Piękny chlebek, kolejny raz zazdroszczę zakwasu 🙂 pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 10 marca 2020 - 16:51

Madzia, namawiam do zrobienia własnego zakwasu 🙂

Odpowiedź
Krysia 22 kwietnia 2020 - 14:32

Własny zakwas nie jest trudny,ja tez kilka razy do niego podchodziłam,az w końcu zrezygnowałam..Sytuacja w marcu zmusiła mnie do kolejnej próby, i udało się ..Po pieciu dniach miałam piękny zakwas ,od tego czasu nie kupiłam już chleba w piekarni.Mogę tylko podpowiedzieć ,że pierwszego dnia oprócz maki i wody dodałam starte jabłko,aby przyspieszyć fermentację.moj zakwas ma już miesiąc,ma ładny jabłkowo winny zapach,chleb pieke co dwa dni.Szczerze polecam.Chleby wychodzą pyszne,cała rodzina się nimi zachwyca,
pozdrawiam

Odpowiedź
napiecyku 22 kwietnia 2020 - 16:22

Dziękuję za miły komentarz, za miast jabłka pierwszego dnia, można również dodać łyżeczkę jogurtu z kulturami bakterii 🙂

Odpowiedź
Magdalena 10 marca 2020 - 17:44

musi być pyszny, wygląda idealnie!

Odpowiedź
napiecyku 10 marca 2020 - 21:29

Pozdrawiam Madzia 🙂

Odpowiedź
Katarzyna 10 marca 2020 - 18:54

Pyszny chlebek 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz