Home Na słodkoCiasta z serem i serniki Sernik wiedeński – klasyczny

Sernik wiedeński – klasyczny

autor admin
Sernik wiedeński - klasyczny
Print Friendly, PDF & Email

Przepis na smaczny sernik klasyczny, pieczony bez kruchego spodu z polewą z gorzkiej czekolady, która przełamuje słodycz sernika. Po wystudzeniu sernika, warto go odłożyć na kilka godzin, w chłodne miejsce. Wszystkie składniki na sernik, powinny być w temperaturze pokojowej. O konsystencji i smaku sernika, decyduje jakość sera użytego do pieczenia.

Wyjątkowo delikatny sernik, dobry na każdą, nie tylko wyjątkową okazję 🙂

Składniki na sernik wiedeński / tortownica o śr. 26 cm.

  • 1 kg. sera z wiaderka ( u mnie Włoszczowa )
  • 6 dużych jajek ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1 ( niepełna szklanka cukru pudru )
  • 100 g. miękkiego masła
  • 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego lub 4 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Polewa – 40 g. gorzkiej czekolady, rozpuszczonej z 5 – 6 łyżkami mleka.

Wszystkie składniki na sernik, powinny być w temperaturze pokojowej.

Dno tortownicy, wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem.

Miękkie masło, żółtka i cukier ucieraj na jasny i puszysty krem.

Do masy, stopniowo dodawaj ser i mąkę ziemniaczaną, krótko połącz składniki.

Białka ubij z solą, na sztywną pianę. Pianę, dodaj do masy serowej. Dodaj również aromat migdałowy lub naturalny ekstrakt z wanilii.

Masa serowa, nie powinna być mieszana zbyt długo, tylko do połączenia składników. Mocne napowietrzenie sprawi, że sernik mocno opadnie po upieczeniu.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Na dno piecyka daj małą, metalową miseczkę do połowy wypełnioną wodą. Piecz, około 60 – 70 minut. Wierzch sernika, powinien się mocno przyrumienić. Gotowy sernik, zostaw w lekko uchylonym piekarniku do lekkiego wystudzenia.

Gotowy sernik, delikatnie udekoruj rozpuszczoną czekoladą.

Wystudzony sernik, przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego 🙂

Powiązane posty

13 komentarzy

iza 6 marca 2020 - 16:27

taki pyszny serniczek z chęcią bym zjadła

Odpowiedź
napiecyku 6 marca 2020 - 16:31

Dziękuję Iza 🙂

Odpowiedź
Magdalena 6 marca 2020 - 16:54

mój ukochany sernik!

Odpowiedź
napiecyku 6 marca 2020 - 17:32

Pozdrawiam Madzia 🙂

Odpowiedź
Iwona 6 marca 2020 - 18:59

Pycha serniczek, nie często je robię bo mąż za nimi nie przepada 🙂

Odpowiedź
napiecyku 6 marca 2020 - 19:21

Mój mąż, też jest fanem serników 🙂

Odpowiedź
rosier 7 marca 2020 - 14:29

I takie klasyczne są najsmaczniejsze!
Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedź
napiecyku 7 marca 2020 - 14:51

Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Katarzyna 7 marca 2020 - 17:42

Pysznosci 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 10 marca 2020 - 11:36

Mniami, chociaż lubię też z ciastem kruchym i brzoskwiniami 🙂

Odpowiedź
napiecyku 10 marca 2020 - 13:23

Też dobre <3

Odpowiedź
Jolanta Starys 21 marca 2020 - 20:28

To chyba najlepszy sernik jaki jadłam, zawsze pysznie smakuje. Znakomity

Odpowiedź
napiecyku 21 marca 2020 - 20:46

Prawda 🙂 Jeden z najlepszych serników 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz