Suchy zakwas żytni, to dobra alternatywa dla osób, które nie pieką chleba regularnie, a cenią chlebki na zakwasie. Suchy zakwas dostałam ze sklepu Galeria Herbat i od tej pory, zostanie ze mną na stałe 🙂 Już mała ilość naturalnego zakwasu w proszku, wystarczy, żeby zakwasić 500 g mąki. Zakwas pachnie bardzo przyjemnie, trochę jak piwo pszeniczne i trochę jak chleb. Żeby skórka była bardziej chrupiąca, razem z chlebkiem, do piekarnika dałam dwie kostki lodu. Bardzo polecam 🙂
Składniki
- 200 g mąki orkiszowej razowej Plenus
- 300 g mąki pszennej
- 330 ml letniej wody
- 20 g suchego zakwasu żytniego Plenus
- 1 łyżeczka drożdży
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy do ciasta + 2 dodatkowe łyżki
- szklanka nasion słonecznika Plenus
18 komentarzy
Pyszny chlebek, a suszone drożdże – rewelacja! Muszę je wypróbować 🙂
Ale wspaniały! Domowy chlebek na zakwasie jest najlepszy. Ale bym zjadła. Koniecznie w towarzystwie masełka i szklanki mleka. Pozdrowionka! 🙂
Dziękuję Małgosiu,na pewno kupię ten zakwas,bo uwielbiam domowy chleb.Wspaniały bochenek.
Cieszę się, dla mnie to również wielkie odkrycie 🙂
praktyczny ten suchy zakwas 🙂 Muszę nad nim pomyśleć:)
fajny pomysł z tym zakwasem 🙂 a chlebek jak marzenie Ci wyszedł 🙂
Chlebek rewelacja 🙂 Mi niestety nie wyszedł chlebek z takich suszonych drożdży : /
A dodałaś drożdże ? Jeżeli nie, to należy mąkę najpierw zakwasić, tzn. dodać letnią wodę do mąki i suchego zakwasu, zamieszać i zostawić na 60 minut. Tylko wtedy jest szansa, że chleb wyrośnie 🙂
Domowy chleb zawsze najlepszy! Ostatnio niestety nie miałam czasu na pieczenie, ale mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda mi się to zmienic 🙂
Wygląda super!
Przydatny taki suchy zakwas, zwłaszcza jak ktoś wypieka pieczywo tylko okazyjnie :] Aha i dzięki za patent z kostkami lodu 😉
wyrósł rewelacyjnie 🙂
Suchego zakwasu jeszcze nie używałam, ale po Twoim chlebie widzę, że warto spróbować 🙂
Prosty sposób na pyszny chlebek 🙂
Korzystałam z takiego zakwasu. Chleb wychodzi bardzo dobry. co zresztą widać u Ciebie, apetyczne kromeczki:)
Piękny chlebek, ciekawy ten zakwas nigdy takiego nie używałyśmy 🙂
A drożdże to suche czy świeże?
Suchych, ale polecam ten przepis https://napiecyku.pl/2020/11/latwy-chleb-na-drozdzach/